Diyarbakır'da Gezilecek Yerler/Diyarbakır'da Görülmesi Gereken 50 Yer

Diyarbakır Merkezde Görülmesi Gereken Yerler

 

Diyarbakır Surları

 

Sönmüş bir yanardağ Karacadağ; Üfürdüğü lavlar insan eli ile  surlara, kalelere kiliselere camilere dönüşmüş.

Diyarbakır Surları da Karacadağ’dan üfüren lavlardan nasibini almış. Karacadağ’ın bazalt taşları Surları kalkan balığı görünümüne kavuşturmuş.

Çin Seddinden sonra dünyanın en büyük ikinci seddi olan Diyarbakır Surları ölmeden  görülmesi gereken yerlerden.


 Ulu Cami

Müslüman âleminin 5. Haremi Şerifi olarak bilinen Ulu Cami Diyarbakır'ın ilk akla  gelen tarihi yapılarından. Daha önce farklı dinlerin ibadet yeri olan Ulu Cami Diyarbakır’ın Müslümanlar tarafından fethedilmesi ile camiye dönüştürülmüş.




Konuma Bak


 Amida Höyük 

Diyarbakır İl merkezinde, iç kalede bulunan Amida Höyük, Diyarbakır merkezde ilk yerleşimin başladığı yer olarak biliniyor. Diyarbakır'ın  yönetim merkezi olan Amida Höyük , 8 bin yıldır kesintisiz  yönetim merkezi olması bakımından Dünyada tek örnek olarak görülüyor.





Konuma Bak


Ben u Sen Burcu

Dönemin hükümdarlarından  biri Diyarbakır’a süslü ve sağlam burçlar yapmayı düşünür ve burçların yapımı için yarışma düzenler. Bir usta ve kalfası da yarışmaya katılır. Yarışmayı kalfa kazanır. Yarışmayı kalfasının kazandığını anlayan usta kendini  yaptığı burçtan aşağı atar. Ustasının öldüğünü duyan kalfada bu duruma fazla dayanamayıp o da  kendi yaptığı burçtan kendini atar. İki burç arasından kalan bölge halk arasında  zamanla sen û ben vadisi/burçları adını alır.


 

                     Foto:Mehmet Masum SÜER


Konuma Bak


Keçi Burcu

Diyarbakır Surlarını oluşturan ve diğer burçlarla karşılaştırıldığında günümüze en az hasarla gelen keçi burcu, Diyarbakır’ın önemli tarihi yerlerinden. Tepeden bakılınca sizi tarihi Hevsel Bahçelerinin karşıladığı tarihi mekan Diyarbakır’da görülmesi gereken yerlerden.


 

            Foto:Suat ERGİN


 Konuma Bak

 


 Diyarbakır Evleri

Tarihi Diyarbakır Evlerinin çoğu müzelere kafelere ve restoranlara dönüştürülmüş, bu haliyle bile memnun ayrılacağınız  tarihi Diyarbakır evleri sizi bir kaç dakikalığına Diyarbakır insanın ev yaşamına götürüyor.


 

       Foto:Suat ERGİN



Elzeziri Güneş Saati

Ünlü mucit mühendis El-Cezerinin önemli icatlarından olan El-Ceziri Güneş saati Diyarbakır Ulu Cami avlusunda yer alıyor.

Başlıklı sütun üzerinde yer alan ve mermerin üzerine yerleştirilen metal parçasının güneşin hareketi ile birlikte dönen gölge yardımı ile zamanı gösterme prensibi ile çalışan El -Cezeri güneş saati 800 yılık bir geçmişe sahip olduğu düşünülüyor.

 

El-Cezeri İle ilgili detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.


Berham Paşa Cami

Osmanlı devletinin önemli valilerinden Berhem Paşa tarafından Mimar Sinan'a yaptırılan cami, Ulu Camiden sonra Diyarbakır’ın önemli camilerinden biri olarak görülüyor.

 



       Foto:Suat ERGİN



Konuma Bak


Kurşunlu Cami

Diyarbakır’a yapılan ilk Osmanlı cami olma özelliği taşıyan cami, kubbesinin kurşunla kaplı olması nedeni ile Kurşunlu Cami adıyla biliniyor.

 

 

      Foto:Suat ERGİN


Konuma Bak



İskender Paşa Konağı

Suriçinin ara sokaklarında kalmış gizli bir hazine adeta İskender Paşa Konağı. Avlusunda 400 yıllık çınar ağaçlarının altında dinlenip  birşeyler içmek, insana fazlası ile iyi hissettiriyor.


 







 Cemil Paşa Konağı

Yemen Valisi Cemil Paşa tarafından yaptırılan konak, günümüzde kent müzesi olarak kullanılıyor. Suriçinin önemli tarihi yapılarından sayılan konak, büyüklüğü ve estetikliği ile insani kendine hayran bırakıyor.





Konuma Bak



 Hasanpaşa Hanı

Çoğu şehirde denk gelebileceğiniz hanlarla benzer özellikler taşıyan Hasanpaşa Hanı Diyarbakır ziyaretinizde kahvaltı yapmak için akla gelen İlk yerlerden.


        Foto:Suat ERGİN

Konuma Bak



 Deliller Hanı

 

Diyarbakır’ın en güzel hanlarından  kabul edilen deliller Hanı günümüzde otel ve kafe/bar olarak kullanılıyor.


        Foto:Muhammed Hüseyin AVCI

Konuma Bak



 Sülüklü han

Adını avlusunun içindeki kuyudan çıkan sülüklerden alan Sülüklü Han, günümüzde kafe olarak işletilmekte. Diyarbakır ziyaretinizde dinlenmek için soluklanıp ve tarihi mekânda Diyarbakır’a has şerbetinden ve şarabından içebilirsiniz.






Konuma Bak



Mesudiye Medresesi

Diyarbakır Ulu Cami avlusunun hemen kuzeyinde yer alıyor Mesudiye Medresesi. Anadolu’nun ilk medreselerinden sayılan medrese, içerisinde barındırdığı tarihi eserler ve el yazması kitaplarla tarih meraklıların ilgisini çekebilecek yerlerden.


 

                Foto:Mehmet Masum SÜER



Konuma Bak



4 Ayaklı Minare

Tek dört ayaklı minare özeliği taşıyan yapının her bir ayağının İslam’ın bir mezhebini simgelediğine inanılıyor.

 




Konuma Bak

 


Hz Süleyman  Cami ve Çevresi

Diyarbakır’da insanlar tarafından en sık ziyaret edilen yerlerin başında Hz. Süleyman Cami ve çevresindeki tarihi yapılar geliyor.

Diyarbakır’ın fethi sonrası şehit olan sahabelerden Hz. Süleyman   ve 27 sahabenin kabri Hz. Süleyman Cami ve Çevresinde bulunmaktadır.

Diyarbakır’ın fethini simgelemesi nedeni ile Müslümanlar için kutsal kabul edilen Hz. Süleyman Cami ve Çevresi Diyarbakır’da görülmesi gereken önemli dini Sembollerden.

 

 



Konuma Bak




 Ziya Gökalp Müzesi

Unlu sosyolog Ziya Gökalp’in doğduğu ev olarak bilinen tarihi yapı 1956 yılında müzeye çevrilmiş. Ziya Gökalp’a ait eşyalar be belgelerin sergilendiği tarihi yapı görülmeye değer yerlerden.



Konuma Bak


Diyarbakır Arkeoloji Müzesi

Diyarbakır’ın  gezilecek yerler sıralamasında İlk akla gelen yerlerden  Diyarbakır arkeoloji Müzesi. Müzede  Huri, Mittani ,Asur ,Grek, Roma, Pers, Bizans, AK Koyunlu ve Osmanlı olmak üzere 24 uygarlığa ait 10000 yakın eser bulunmaktadır.. Neolitik çağa ait eserlerinde bulunduğu Diyarbakır Arkeoloji Müzesi, Diyarbakır’da görülmeyi fazlası ile hak eden tarihi mekânlardan.






Konuma Bak



Ahmet Arif Konuk Evi

Ünlü sair Ahmet Arifin şiirlerinin ve yazara ait çeşitli eşyaların  sergilendiği Ahmet Arif Konuk Evi, edebiyat tutkunlarının mutlu ayrılacağı yerlerden.


Konuma Bak

 


Cahit Sıtkı Tarancı Konuk Evi

Ahmet Arif Konuk Evi ile bitişik olan Cahit Sıtkı Tarancı Konuk Evi Diyarbakır’a gidilip görmeden gelinmemesi gereken yerlerden.





Konuma Bak



Dengbej Evi

Kürt tarihinin kültürünü, folklorunu, edebiyatını uzun hava şeklinde türküye dönüştüren kişilere dengbej deniliyor.

Diyarbakır Dengbej Evi bu kültürü merak eden kişilerin uğraması gereken yerlerden.



 



 Konuma Bak


 

Dicle Üniversites

Geniş bir alana yayılması ve şehirden uzak izole sakin bir üniversite olması ile ön plana çıkıyor Dicle üniversitesi.

 




 


Ongözlü Köprü

Diyarbakır Surlarının bir kaç kilometre dışında kalan Ongözlü Köprü Diyarbakır’ın önemli simgelerinden. Etrafında kafe, restoran ve çay  bahçeleri olan köprü, Diyarbakır’da gezilmesi gereken yerler listenizde olması gereken yerlerden.



          Foto:Veysi ARCAGÖK

Konuma Bak



Kırklar Dağı

Ongözlü  köprünün üst kısmında yer alan dağ, kırk evliyanın gidip dönmediği dağ olarak biliniyor.



Hevsel Bahçeleri

2015 yılında dünya  mirası listesinde kendine yer bulan Hevsel Bahçeleri içerisinde barındırdığı hayvan ve bitki çeşitliliği ile Diyarbakır’a farklı bir renk katıyor.

               Foto:Mehmet Masum SÜER




Fiskaya Seyir Terası

2021 yılında yapımı biten Teras, Hevsel Bahçeleri ve Dicle nehri manzarası ile ziyaretçilerine keyifli bir an sunuyor.


         Foto:Suat ERGİN

 

Konuma Bak


Anzele Havuzu

 Diyarbakır’ın 50 derecelik sıcağına meydan okuyan buz gibi kaynak suyu ile çocuklar için her yaz vazgeçilmez bir ortam Anzele havuzu.


                  Foto:Mehmet Masum SÜER



Konuma Bak


Gazi Köşkü

Akkoyun’ular döneminde yapılan köşk Mustafa Kemal Atatürk’ün Diyarbakır ziyaretinde konakladığı yer olarak biliniyor.






Konuma Bak

 


Demirciler Çarsısı

Tarihi Sur İlçesinin dar sokakları içeresinde kalan Demirciler Çarsısı, fotoğraf severlerin uğrak yerlerinden.


           Foto:Mehmet Masum SÜER







Meryem Ana Kilisesi

Kilisenin ne zaman kurulduğu  ile ilgili kesin bir bilgi olamamakla birlikte milattan sonra 3. Yüzyılın başlarında yapıldığı düşülmektedir.

Diyarbakır’da ayakta kalan tek Süryani kilisesi olan Meryem ana kilisesi Diyarbakır’da görülmesi gereken önemli tarihi kiliselerden.




 Konuma Bak



Saint George Kilisesi

1800 yıllık geçmişi olan kilise tarihi iç kalede yer alıyor. 2021 yılında restore edilen kilise Suriçi gezinizde ziyaret etmeniz gereken önemli dini yapılardan.





Konuma Bak


Mar Petyun Keldani Kilisesi

Mistik bir havası ile insani kendine hayran  bırakan Mor Petyun Kilisesi, Diyarbakır’ın önemli dini ve turistik miraslarından.






Konuma Bak


Surp Giragos Ermeni Kilisesi

Ermeni cemaatinin Ortadoğu’daki en büyük kilisesi olma özelliği taşıyan Surp Giragos Ermeni Kilisesi 7 yıl aradan sonra yeniden ibadete açıldı. Diyarbakır’ın önemli tarihi ibadethanelerinden olan kilise farklı mimarisi ile ziyaretçilerini bekliyor.


          Foto:Suat ERGİN




Gavur Mahallesi

Zamanında ağırlıklı Ermenilerin oturduğu mahalle Diyarbakır’ın en eski yerleşimlerinden. İçerisinde barındırdığı kiliseler ve tarihi Diyarbakır evleri ile gelenleri kendine hayran bırakan Gavur Mahallesi listenizin ilk sırasında olması gereken yerlerden.


            Foto:Suat ERGİN


 Konuma Bak



Çarsıya Şeviti

1914 yılında çıkan büyük bir yangınla çarsıda yangın çıkması nedeni ile esnafın Çarşıya Şeviti demesi ile halk arasında adı Çarsıya Şeviti olarak kalan tarihi çarsı Diyarbakır ziyaretinizde alış veriş yapabileceğiniz turistik yerlerden.


 Konuma Bak



 

 Diyarbakır İlçelerinde Görülmesi Gereken Yerler


Birkleyn Mağarası

Devasa büyüklüğü ve uzunluğu ile insani kendine hayran bırakıyor Birkleyn Mağarası. Mağara o kadar büyük ki zamanında büyük İskender ve ordusunu misafir etmiş .


 



Birkleyn Mağarası ile ilgili detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.


Konuma Bak



 Ashabı Keyf Mağarası


Kutsal kitaplarda gecen yedi uyurların kaldığı Mağara ile ilgili belirsizlikler söz konusu bildiğiniz gibi. Kimi Ashabı Keyf mağarasının Hatay da, kimi Maraş’ta olduğu iddia ediyor. Diyarbakır Lice ilçesinde bulunan Ashabı Keyf mağarası da 7 uyurların kaldığı mağara   olarak biliniyor.


           Foto:Suat ERGİN



Konuma Bak


Zerzevan Kalesi

Doğudaki son Mithras Tapınağının Zerzevan Kalesinde olduğu yapılan arkeolojik çalışmalarla ortaya çıkınca, Zerzevan Kalesine olan ilgi oldukça arttı  son dönemlerde.





Diyarbakır zerzevan kalesi ile ilgili detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.



 Konuma Bak



Egil Peygamber Kabirleri

Hz Zülkifil ve Hz. Elyasnin kabirlerinin bulunduğu Diyarbakır’ın Eğil ilçesi Diyarbakır’da görülmeyi hak eden yerlerden.

 





Eğil İlçesi Detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. 





Eğil Asur  Kalesi

Klasik kale görümündeki Asur kalesi, ulaşılması zor bir kayanın üzerine kurulmuş. Hemen dibinde Eğil barajı ve peygamber kabirlerini olduğu Asur kalesi Diyarbakır’ın önemli kültürel miraslarından.

 

 

 

eğil kalesi


Konuma Bak


Çermik Şeyhandede Şelalesi

Diyarbakır’ın önemli doğal güzelliklerinden Şeyhandede Şelalesi. İçerisinde barındırdığı doğal güzelliklerle cennetten bir köşeymiş hissine  kapılacağınız Şeyhandede Şelalesi Diyarbakır’da görülmesi gereken yerler listenizde olması gereken yerlerden.

 





Şeyhandede Şelalesi ile ilgili detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz


Konuma Bak


Gelincik Dağı

Diyarbakır’ın Çermik İlçesi sınırları içerisinde yer alan Gelincik Dağı Diyarbakır’ın Kapadokya’sı olarak biliniyor. 




 


Haburman Köprüsü

Diyarbakır Çermik ilçesinde yer alan ve Sinek Çayı üzerine kurulan tarihi köprü, bir Artuklu eseri. 



Konuma Bak



Sinek çayı

Diyarbakır’ın doğal güzelliklerinin büyük bir kısmını içerisinde barındıran Sinek Çayı üzerinde barındırdığı şelaleler ve mesire alanları ile ziyaretçilerine eşsiz doğal güzellikler sunuyor.





Konuma Bak


Geçit Köyü

Karakaya barajının yapılması ile ılıman bir iklime kavuşan Geçit Köyü Diyarbakır’ın Akdeniz iklimli köyü olarak biliniyor. Barındırdığı doğal güzellikleri ve bitki çeşitliliği ile Diyarbakır’ın en güzel köyü olan Geçit Köyü Diyarbakır gezinizde görülmeyi hak eden yerlerden.

 

 

 





Konuma Bak


Malabadi Köprüsü

Kürtçe:

Mal:ev

Bad:erkek ismi

Türkçeye çevrildiğinde Badinin evi anlamına geliyor Malabadi.

Efsaneye göre Bad sevdiği kızla buluşmak için sürekli nehrin karşısına geçer. Günlerden bir gün Bad'ın sevdiği kız nehrin karşına geçerken suyun hızlı akması nedeni ile suda boğulur. Bu duruma çok üzülen Bad Silvan Beyi Meyafarkin'in huzura çıkar ve bir köprü yaptırmak istediğini söyler.


malabadi köprüsü



Konuma Bak



Hasuni Mağaraları

Diyarbakır Silvan ilçe sınırları içerisinde yer alan Hasuni Mağaraları, Avcı Toplayıcı insanların yasayışına dair izler barındırıyor.



hasuni mağaraları




Konuma Bak


Hilar Mağaraları- Çayönü İlk Köy Yerleşimi

Avcı toplayıcı insanın yerleşik düzene geçişine dair izler barındıran Hilar Mağaraları ve Çayönü höyüğü Diyarbakır’da görülmesi gereken yerlerden


Hilar mağaraları ve Çayönü ilk köy yerleşimi ile ilgili detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.




 Konuma Bak

 


Geli Goderne

Diyarbakır’ın sıcak ve boğucu havasına karşı doğal güzellikleri ve serin havası ile Diyarbakırlılara ve gelen misafirlerine nefes aldıran Geliye Goderne doğaseverlerin görmesi gereken yerlerden.

 

 

geli goderne



 Konuma Bak

 

 

 

 Not: Fotoğraflarını kullandığım, adlarını hatırlayamadığım için isim belirtemediğim arkadaşlara şimdiden teşekür ederim.



Yorum Gönder

4 Yorumlar