Sibernetiğin Kurucusu, Dahi,Mühendis, Mucit El-Cezeri-Diyarbakır El Cezeri Sergisi


 Diyarbakır Cezeri Olağanüstü Makinalar Sergisi



Kış mevsiminin sonuna geldik, Bahar mevsimi geldi artık, Güneydoğu Anadolu bölgesine seyahate çıkmanın tam zamanı. Güneydoğu Anadolu bölgesinde, Diyarbakır bu yıl seyahat etmeniz gereken yerlerden.



Diyarbakır hareketli günler yaşıyor; her gün yeni bir etkinlik, yeni bir sergi açılıyor tarihi şehirde. Tarihi Sur ilçesindeki tarihi yapılar ve Surlar her gün biraz daha gün yüzüne çıkarılıyor yapılan restorasyon çalışmalarıyla. Bir zamanlar  gece kondular içerisinde silueti görünmeyen tarihi Diyarbakır Surları eski görkemi ile ziyaretçilerini bekliyor.




10000 yıllık tarihi ile içerisinde yüzlerce tarihi ögeyi  barındıran Diyarbakır Surları,  tarihi Keçi burcunda El Cezeri sergisi ile ziyaretçilerine yeni sürprizler hazırlıyor.













El Cezeri  sergisinin yapıldığı keçi burcu konumuna buradan ulaşabilirsiniz.



 

El  Cezeri Kimdir



Bir insan düşünün:


-Bulunduğu dönemin  dâhisi, Çağının ötesinde bir mühendis ve mucit 


-Sibernetiğin kurucusu 


-Bulunduğu dönemde herkes beden gücü ile iş yaparken kendisi yaptığı mekanik aletlerle insanların yardımına koşmuş


-Yaptığı aletlerle çağının ilerisinde biri olmuş; günümüzde kullandığımız robotik aletlerin atası diyebileceğimiz aletleri 1000 yıl önce yapmış El Cezeri


-Çalışmaları Avrupa’da da yankı bulmuş, ünlü  ressam ve mucit Leonardo Davinciye’de yaptığı çalışmalarla örnek olmuş.















Diyarbakır El-Cezeri Sergisi 



El Cezeri sergisi Sur ilçesinde , tarihi keçi burcunun içeresinde açılmış. Sergide El Cezerinin  yaptığı robotik aletler aslına uygun yapılarak sergide gösteriliyor şuan. İşin doğrusu El-Cezeri yaptığı icatlar hakkında biraz bilgiye sahip olduğumu düşünmüştüm sergiye gitmeden önce. Dedik ya adam cağının ilerisinde bir dahi ve mühendis. Sergiye gidince El Cezerinin yaşadığı   dönemin bilgi birikimi ile bu kadar yaratıcı robotik araç-gereç yapabilmesini aklınız almıyor. 









Sergide El-Cezeri Ait Sergilenen Aletler



-İçecek sunan çocuk otomatı



-Çok amaçlı Kefe uygulaması



-Filli su saati













-Bardak su saati şeffaf düzenek


-Kayıkçı su saati


-Dört sürgülü kapı kilidi













-Çocuklu otomatik lavabo


-Geometrik çizim aleti ve küresi


-Segment dişli mekanizması


-Güneş saati




Sergide El Cezeri yaptığı robotik aletler dışında Türkiye’nin ilk uçan arabası olmaya aday El-Cezeri adında bir uçan araba prototipte sergileniyor.














Mutlu ayrılacağınızı düşündüğüm El Cezeri sergisi 24 martta başlayıp  18 mayısta bitiyor. Tarihe adını altın harflerle yazdırın El Cezerinin sergisini görmeniniz dileğiyle sağlıcakla kalın




















Yorum Gönder

1 Yorumlar