Yılan Avcısı-Yılanların Biat Ettiği Adam

 



Günlük hayatta herkes ilginç bir olaya denk gelmiştir. Belki karşılaştığı bu ilginç olaya insanları inandıramamıştır gözleriyle görmesine ve kulakları ile duymasına rağmen.




Bugünkü yazımızda bizzat şahit olduğum ve çoğu insanın duyunca inanamayacağı bir olayı, daha doğrusu bu ilginç olayın kahramanı esrarengiz şahsiyeti anlatmak olacak.





Küçüklüğüm Ergani’nin Cömert(Bağdeşt) köyünde geçti. Köy ortamını bilirsiniz  köyde yaşadıysanız. Günlük işler günlük muhabbetler   genelde hep aynıdır .




Yazın durmaksızın çalışılır, kışın yollar kapanır köylere elektrik verilemez ve köylüler bu süreçte  evlere kapanır. Kış mevsiminin  en kârlı ve şanslı olanları çocuklar olur. Uzun geçen kış aylarında çocuklar masallara ve esrarengiz olaylara fazlasıyla doymuş olur. Anlatılan olayların gerçek olmadığını bilir  küçük afacanlar; ama ısrarla bir masal daha dinlemek isterler büyüklerinden. Özellikle şahmeranın efsanesine bayılır çocuklar.




Başta Şahmeran Efsanesi olmak üzere doğduğum köy ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yılanlarla ilgili onlarca hikaye anlatılır. Küçükken çocuklara anlatılan bu hikayeler çocukların bilincinde yer eder. Çocukların korktuğu yılanlar zamanla çocukların  saygı duyduğu esrarengiz kahramanlar olup çıkar.




Bu esrarengiz ve korkutucu canlılarla insanlar baş etmek için  binlerce yöntem dener. Kimi, yılanları silahla öldürür; kimi,    taş ve sopayla başlarını ezer yılanların. Tüm bu yöntemler yılandan kurtulmak için uygulanır.






Yılanların Biat ettiği Adam



Cömert(Bağdeşt) köyü Diyarbakır Ergani ilçesine bağlı benimde doğup büyüdüğüm köydür. Doğduğum köyde yaz mevsiminde köylülerin en büyük sorunlarından biri evlere dadanan zehirli yılanların olmasıdır. Köye  dadanan yılanlardan kurtulmak, yılanların  yerlerini tespit etmek oldukça zordur. Bazen yılanın bulunduğu yerden çıkması sabırla beklenir, yılanın girdiği deliğin girişine  ateş yakılır.




Denenen tüm yöntemlerin hiçbiri  işe yaramaz bazen ve son çare olarak evine yılan giren köylü, yılanlardan kurtulmak için köyün  çocuklarını Hacı ARAB'ın evine gönderir.







Hacı ARAB'ın yılanların şerbetini içtiği söylenir. İçtiği şerbetin etkisi ile tüm yılanlar onunla konuşur ve ona biat eder. Hacı ARAB'ın ağzından çıkan tılsımlı kelimelerle yılan bulunduğu delikten çıkar ve Hacı ARAB'ın boynuna sarılır . Belki garip gelecek size ama Hacı ARAB'la buluşan yılan Hacı ARAB'la adeta konuşur, onun dediklerini yapar.





Anlattığım bu hikâyeye  çoğu insan inanmayacaktır biliyorum. İşin doğrusu ütopik hikâyeleri sevsem de bende inanmıyorum bana anlatılan buna benzer hikayelere; ama anlattığım hikayeye bir kaç kez şahit oldum. Bu işin sırrını büyüklere sordum; bu işin nasıl mümkün olabileceğine dair. Büyüklerimizden ve Hacı ARAB'ın anlattığı kadarı ile yılanlarla konuşma ve yılanları kendine biat ettirme ilmini bir şeyhten ögrenmiş;şeyh yılanların şerbetinden içirmiş Hacı ARAB'a .Şerbetin etkisi ve öğretilen  ilim sayesinde hiç bir yılan kendisine etki edemez olmuş.





Yılan Avcısı- Yılanların Biat Ettiği Adam yazımızın sonuna geliyoruz. Anlatılan hikâye inanıp inanmamak size kalmış ben olsam inanmazdım ama maalesef şahit oldum bizzat olaya bir kaç defa :). İyi okumalar dilerim şimdiden sağlıcakla kalın.







Not: Yılanların biat ettiği adam  Hacı ARAB'ın yılanlarla çekilmiş bir fotoğrafı var bende; ama  ailesi ile irtibata geçemediğim için paylaşamıyorum şimdilik.










Yorum Gönder

2 Yorumlar