Soğuk Diyar Erzurum

 
Soğuk Diyar Erzurum

Üniversiteyi kazandığım dönem, Diyarbakır’dan ve ailemden ayrı kalma psikolojini öne çekmek ve  Erzurum Atatürk üniversitesinde okuyan arkadaşım feriti görmek için Erzurum’a gidiyorum.

Erzurum’daki ilk günüm Erzurum şehir merkezinde , cumhuriyet caddesi denilen Erzurum’un en işlek caddesinde geçiyor.

Cumhuriyet cad.


 
Erzurum denilince  çoğumuzun aklına Erzurum’un  sert kışı gelecektir. Benimde aklıma Erzurum’un ikliminden dolayı çok gelişmemiş bir şehir olabileceği düşüncesi gelmişti. 2011 kış olimpiyatlarının Erzurum’da yapılması nedeni ile yapılan düzenlemeler ve yatırımlarla şehrin çehresi değiştirilmiş.  Tarihi mekanlar daha ön plana çıkarılmış. Anlayacağınız bu şehir 10 binlerce yıllık sert iklimini   kış olimpiyatlarının yapılması ile kendi lehine kullanabilmiş sonunda.


Erzurum ziyaretim ramazan ayına denk geldi. Diyarbakirin 50 derecelik sıcağında oruç tutmanın zorluğunu Erzurum’da bulamıyorsunuz. Erzurum’da 5 Gün kaldığım süre içerinde hiç susamadım. Tavsiye vermek istemem ama Erzurum’da oruç tutmak bir başka güzel :)


Erzurum’da gezilecek yerlere geçmeden önce birazda Erzurum insanından bahsetmek istiyorum. Erzurum insanında gördüğüm en belirgin özellik hazır cevap olmaları olmuştu. Onun haricinde insanlarının çoğu çok dindar ve milliyetçilerdi. Erzurum gezimizde cebinde hem  Atatürk’ün,  hemde Humeyni’nin fotoğrafını bir arada bulunduran ve iki lideri de çok sevdiğini söyleyen arkadaş, bu şehrin politik duruşunu göstermişti bize .


 
Erzurum’da Görülmesi Gereken Yerler


Atatürk  Üniversitesi

Erzurum gezimde görme fırsatı bulduğum, başıma  tirajı komik olayların geldiği Erzurum Atatürk üniversitesi maceramı anlatmakla başlamak  istiyorum.

Arkadaşım feritin üniversitede sabah dersi olması nedeni üniversiteye öğleden sonra gitmeyi planlıyorum. Arkadaşım feritin dediği durakta ve üzerinde üniversite yazan belediye aracına biniyorum. Bindiğim araca yanlış binmem nedeni ile Erzurum’u 1 lira ile tam iki saat geziyorum. Aracın son durağı Şıh köyüne gelince ve araçta tek ben kalınca durumu çakıyorum malesef. :)


Şıh köyünden Erzurum merkeze geri dönüyorum. Üniversiteye bu sefer şehir içi servisleri ile gidiyorum. Ziraat fakültesinde indirmesini istiyorum şoförden beni. İlk kez üniversite görmenin heyecanından mıdır bilinmez şoför tam durmadan iniyorum araçtan. Daha doğrusu üç dört takla arttıktan sonra önüme set çeken ağaçların yardımıyla durabiliyorum. :) Gururuma yediremediğimden, yardıma gelenler gelmeden hemen kalkıp hiçbir şey olmamış gibi davranıp yoluna devam ediyorum. :)


Hatırladıkça canımın yandığını hissettiğim Atatürk üniversitesi anımdan sonra birazda Atatürk üniversitesinden bahsetmek istiyorum. Atatürk üniversitesi tüm kampüslerin bir arada olduğu doğunun karasal iklimine rağmen başarılı ağaçlandırma çalışmaları ile güzelleştirilmiş köklü üniversitelerimizden. Erzurum -30 derece soğu bana bir şey yapmaz diyorsanız Erzurum Atatürk üniversitesi tam size göre.


Atatürk üniversitesi

Atatürk üniversitesi




Taşhan

Erzurum merkezde ilk gezdiğim mekan Taşhan oldu. Osmanlı sadrazamlarından Rüstem paşa tarafından yapılan kervansaray, günümüzde hediyelik süs eşyaları ve ağırlıklı Erzurum’un Oltu taşıyla yapılan tespihlerin satıldığı dükkânlara dönüştürülmüş.


500 yıllık tarihi yapıya ilk girdiğinizde karşılaşacağınız ilk şey gözlerinizi kamaştıracak gümüş yüzükler, parıl parıl parlayan tespihler ve hediyelik eşyalar olacak. Tarihi yapı çok büyük olmasa da bir alışveriş merkezi gibi içinden çıkmak istemiyorsunuz. Muazzam isçilikle yapılan yüzüklerden , bileziklerden kopamıyorsunuz.


Taşhan



Benim gibi tespih sevmeyenlerdenseniz bu mekandan uzak durmanızı tavsiye ederim tespihlerin cazibesi sizi tespihe alıştırabilir  , dikkatli olun. :)





 
 
Çifte Minare

Bir Selçuklu eseri olan çifte minareli medrese, Erzurum deyince akla ilk gelen tarihi yerlerden. Medrese 37 oda ve 1 camiye sahip. Medresenin beni en çok etkileyen kısmı karşılıklı duran minareleri oldu.


Çifte minare


 

Erzurum Kalesi

Kesin yapılış tarihi bilinmeyen kalenin Bizans imparatorluğu döneminde yapıldığı söylenilmektedir. Osmanlının son dönemlerine kadar karargâh olarak kullanılan Erzurum kalesi Erzurum’da görülmesi gereken yerlerden.Erzurum kalesinde giriş ücretli.  Bizim gittiğimiz dönemde giriş ücreti 5 liraydı. 

(Giriş ücreti değişmiş olabilir)


Erzurum kalesi




 
 
Ulu Cami

Daha önce ulu cami adıyla bilinen ,görme fırsatı bulduğum camilerin mimarisini ve havadar olmasını çok sevmiştim. Erzurum ulu camiyi de  daha önce gördüğüm Ulu camilerle benzer ve havadar olması nedeni ile çok sevdim.


Saltuk’ular döneminde yapılan, 900 yıllık geçmişe sahip Erzurum ulu camiyi Erzurum’da görülmesi gereken yerler listenize eklemelisiniz.


Boyahane Hamamı

Osmanlı döneminde yapılan en eski hamamlardan olan boyahane hamamı, Erzurum’un içinize işleyen soğuğunu kırmanız için uğramanız gereken yerlerden.
 
Boyahane hamamı




Erzurum Atlama Kuleleri

2011 Erzurum kış olimpiyatları için yapılan atlama kuleleri Erzurum’unun simgelerinden. Atlama kuleleri bizim gittiğimiz dönemde kafeye dönüştürülmüştü. Erzurum şehir manzarasında kahvaltı yapabileceğiniz mekanı da Erzurum’da görülmesi gereken yerler listesine ekleyebilirsiniz.




Erzurum’da Nerede Kalınır

Erzurum’a gittiğim dönem arkadaşım feritin evinde kaldığım için Erzurum merkezde  kalacak yer sıkıntısı yaşamadım. Dilerseniz Cumhuriyet caddesine yakın her bütçeye uygun otellerde kalabilirsiniz. Arkadaşım feritten duyduğum kadarı ile 30 lira bile otel bulabiliyormuşsunuz.




Erzurum’da Nerede Ne Yenilir

Erzurum’da ramazan ayında gitmem ve öğrenci olmamız nedeni ile genelde iftar çadırlarında yemek yedik. Sizde ekonomik bir gezi planlıyorsanız ve öğrenci iseniz Erzurum’a ramazan ayında gidebilirsiniz :). Erzurum’daki zengin iş insanları çok hayır sever sanırım; çoğu mahallede iftar çadırı görebiliyorsunuz.

 
 
 
Emirgan Cafe

Erzurum’da kaldığım son gece felekten bir gün çalma niyeti Erzurum’un meşhur cağ kebabından tatmak için  gittiğimiz mekanın manzarası çok güzel. Cağ kebabını beğendiğimiz mekanda beceremediğim tek şey cağ kebabını yemek oldu; cağ kebabının şişlerden ayrılmasının zor olması nedeni ile eti şişten ayırma hamlem ile masada ne var ne yok yere dökmüştüm. :) Cağ kebabı yerken biraz temkinli olun derim, son paranızla benim gibi cağ kebabı yemeden masadan kalkabilirsiniz. :)





Emirgan cafe konumuna buradan ulaşabilirsiniz.


 
Aksu Cağ Kebap

Doğu Karadeniz turundan Diyarbakır’a dönüşümüzde gecenin 11 birinde cağ kebabı yemeye gittiğimiz mekânın cağ kebabı gerçekten çok güzel . Gece 11 olmasına rağmen dört şiş cağ kebabı gözü kapalı mideye indirmiştimJ. Ama siz yine de uygun bir saatte gidin mekana midemdeki  4 şiş cağ kebabı ile 8 saat süren Diyarbakır’a yolculuğum güzelim etleri kusmamla son bulmuştu. :)


Aksu cağ kebap konumuna buradan ulaşabilirsiniz.


 
 
 
Notlar:

Erzurum’da hayvancılığın gelişmiş olmasına rağmen et çok pahalıydı

Çayın bu kadar çok tüketildiği bir yerde bir bardak çaya bir lira vermiştim; Diyarbakır’da o tarihte çay 0,25 kuruştu. Gerisini siz düşünün Erzurum’un ne kadar pahalı bir şehir olduğunu. Çoğu mekânda saf gibi para ustu beklemiştim. :)

Erzurum iklimi sert soğuk bir memleket, Erzurum’a  yazın gitmeme rağmen çok üşümüştüm. Erzuruma kış turizmi için gitmiyorsanız kesinlikle yazın gidin derim.



 
 
Aksiyonu bol gezilerimden Erzurum gezim burada son buluyor kalın sağlıcakla.
 
 
 

Yorum Gönder

4 Yorumlar