Elazığ Harput Gezi Notları

 

Lise Döneminde Gittiğim Elazığ Harput Gezisi

 

 

 

 Ergani final dershanesine gittiğim dönem, dershanemizin sınav öncesi bize moral olsun diye düzenlediği Elâzığ gezimi anlatmak istiyorum sizlere bugün.

Elâzığ gezim, yaşadığım şehir Diyarbakır’dan farklı bir şehri görme şansı bulmam nedeni ile benim için her zaman hatırlayacağım ve unutamayacağım gezilerimden  olmuştur.

Elâzığ gezimin ilk olması nedeni ile bende tatlı bir heyecan başlamıştı. Geziden bir kaç gün önce; bir yere giderken ne giyeceğini bilemeyen, kara kara düşünen  kız çocuğuna dönmüştüm; ilk gezim olduğu için  ne giyeceğimi bilememiştim :) Gezi için gerekli kıyafetleri aldıktan sonra gezi gününün gelmesini beklemiştim heyecanla.

Lafı çok uzatmadan Elâzığ gezimize gelmek istiyorum. Ergani final dershanesinin önünden dört dolmuş ile  yolculuğumuz başlamıştı. Ergani’den Maden İlçesine varmadan soğuk su dinlenme tesislerinde kahvaltı yaparak başlamıştı gezimiz. Biraz peynir birazda domates ve salatalıkla yaptığımız sade bir kahvaltıdan sonra  yolumuza devam etmiştik. Maden soğuk sudan sonraki durağımız Hazar gölü olmuştu. Hazar gölünden Elâzığ’a giderken gölün büyüklüğü beni şaşırtmıştı. İlk kez bu kadar büyük bir göl görmüştüm. Öğretmenlerimiz gezi dönüşünde Hazar gölüne uğrayacağımızı ve bu muhteşem manzarada piknik yapacağımızı söylemişlerdi.

Yolculuk boyunca  liselilere yakışır şekilde birbirimize takılıp, garip tuhaf sözlerle birbirimizi rahatsız ederek devam etmiştik gezimize. Bulunduğumuz dolmuşta daha önce Elâzığ’da yasamış, dershanemizin sayısal bölümünde okuyan, dershanede pek ısınamadığımız kız  arkadaşımızın, Elâzığ’daki mekanları, okuduğu okulu ve Elâzığ’da yaşadığı dönemle ilgili sürekli  bir şeyler anlatıp kafamızı şişirmesiyle devam etmişti. Ön koltukta oturan üçüncü üniversitesini bitiren ve halen akıllanmayıp bir bölüm daha okuma isteği ile yanıp tutuşan, tekrardan sınava hazırlanmak için dershaneye yazılan arkadaşımızın bilmişlik taslayıp konuştuğumuz her konuya maydanoz  olması ile devam etmişti yolculuğumuz :) Dolmuşta ruhumuzu daraltan iki kafadardan Elâzığ’a varmamızla kurtulmuştuk :)


Elazığda Gezilecek Yerler


Elâzığ gezimize tarihi Harput ile başladık;

 

Tarihi Harput

Tarihi Harput gezimiz, UFO gören masum köylü misali, şaşkınlık ve heyecanla başlamıştı. Geziye katılan öğrencilerde ilk kez farklı bir şehir görmüş olacaklar ki, çıkardıkları tuhaf sesler ve  başkalarını rahatsız eden bağrış ve çağırışlarla, kendilerini orada bulunan halka bizde buradayız, bizde geziyoruz hissi uyandırtmalarıyla devam etmişti :)

Curcuna  ile gecen Harput gezimizde ilk gördüğümüz şey tarihi Harput evleri olmuştu. Evler ve tarihi Harput o dönem restore ediliyordu; bu hali ile bile Harput’u çok sevmiştim.

Harput’u gezerken ikinci durağımız Harput kalesi olmuştu;

 

 

Harput Kalesi

Harput kalesi çok hoşuma gitmişti. Hayatımda ilk kez bir kale görmüştüm. Kaleyi savunan askerler gibi kalenin her tarafına  yayılmıştık o dönem gezimizdeki arkadaşlarla.

 

Arap Baba Türbesi

Harput kalesinden sonra Arap Baba türbesine götürmüştü bizi Elazığlı hocamız. Türbedeki zatın bedenin hiç bozulmadan durduğunu söylemişti bize hocamız. Daha önce isteyenler türbeye gidip bozulmayan bedeni görebiliyorlarmış. Ama türbedeki zatın bedeninin, gelip gidenlerin sürekli görmesi ve dokunması  ile bedeninde çürüme başlamış zamanla. Bizde çok görmek istemiştik bozulmayan bedeni, anlatılan hikayenin doğruluğuna ikna olmak  için, ama kısmet olmamıştı.

 

Harput gezimizin bitmesi ile Elâzığ merkeze dönmüştük. Burada sınav öncesi üniversite ortamını görebilmek için Fırat üniversitesini gezecektik.

 

Fırat Üniversitesi

Dicle üniversitesi hastanesini görmeyi saymazsak, Fırat üniversitesi de benim için gördüğüm  ilk üniversite olmuştu. Fırat üniversitesindeki  çoğu kampüs bir aradaydı  hatırladığım kadarı ile. Fırat üniversitesi genel itibari ile güzeldi. Beğenmediğim tek tarafı şehir ile iç içe olmasıydı.


Keban Barajı

Fırat üniversitesinden sonraki durağımız Keban barajı olmuştu. Keban barajı gerçekten çok büyüktü. Barajın büyüklüğü nedeni ile burada balık çiftlikleri bile kurulmuştu;

 Keban barajında bir  saatlik bir keşiften sonra Cırcır şelalesine gitmiştik;


Cırcır Şelalesi

Cırcır şelalesi Elâzığ’da en sevdiğim yer olmuştu. Cırcır şelalesinin bulunduğu yerde büyük bir balık restorandı yapılmıştı. Restorandın hemen yanında alabalık üretimi yapılıyordu. Restoranta alabalık yedikten sonra bu doğa harikası yeri gezmeye başlamıştık. Cırcır şelalesinin her yeri ayrı bir güzeldi.

Restoranta çalışanlardan öğrendiğimiz kadarı ile Keban barajı yapılırken Suyun bir kısmı patlayıp bu  şelaleyi oluşturmuş. Cırcır şelalesini gezdikçe Keban barajı iyiki  patlamış demiştik arkadaşlarla :)

Cırcır şelalesi



Hazar Gölü

Gezimizin finalini hazar gölüyle  yapmıştık. Hazar gölü kenarındaki piknik alanı çok hoşumuza gitmişti. Çoğumuz ilk kez bu büyüklükte bir göl görmüş olacak ki; ilk yaptığımız şey birbirimize yabaniler gibi su atıp birbirimizi ıslatmak olmuştu :) Hazar gölünde bulunan deniz bisikletleri ile gölde turlamakta  çok hoşumuza gitmişti.

Elazığ yolculuğumuz gün batımına doğru son bulmuştu. Dönüş yolculuğunda yine rahat durmamıştık.  Liseli aklı ile şoför abileri gaza getirip yarıştırmıştık  ;) ve tatlı gezimiz Ergani’ye (Ergani yazımıza buradan ulaşabilirsiniz) varmamızla son bulmuştu.

 

Bu yazım bir gezi yazısından çok bir anıyı anlatmak gibi oldu sanırım. Elâzığ gezimizin üzerinden  çok zaman geçti. Tam 11 yıl önce yapmıştık bu gezimizi final dershanesi ile . İlk gezimin üzerinden bu kadar zaman geçmesine rağmen çoğu şeyi hatırlıyorum halen. Umarım öğrencilik günlerindeki bu anımız sizde de öğrencilik anılarınızı depreştirtirmiştir .

 

 

Not

O dönem çoğumuzda telefon ve fotoğraf makinası  olmadığı için fotoğraf paylaşamıyorum. Daha önce Elâzığ’a gitmiş yakından tanıdığım bir ağabeyimizin facebok sayfasından aşırdığım Cırcır şelalesi fotoğraflarını tek  paylaşabiliyorum:)


Yorum Gönder

3 Yorumlar

  1. Yazıyı okurken gülümsememek elde değil. Çok güzel bir anı yazısı olmuş ve dediğiniz gibi lisedeki o heyecan bir başka oluyor. Bana ilk gittiğim gezinin heyecanını hatırlattınız :)

    YanıtlaSil
  2. Lise dönemlerine gittim bir an

    YanıtlaSil