Diyarbakırda Nerede Ne Yenir-Diyarbakırın En İyi Tatlıcıları

 

Diyarbakır’ın En iyi Tatlıcıları


Diyarbakır’da ne yenir yazı dizimizin bugünkü konusu çoğumuzun hayır diyemeyeceği tatlılar. Yazımızı okuduğunuzda Diyarbakırımızın tatlılarınada hayır diyemeyeceğinizi düşünüyorum. 


Tatlı deyince çoğunuzun aklına hemen Gaziantep gelecektir. Diyarbakır’ın politik bir şehir olması nedeni ile Diyarbakır gerek tarihi değerleri ile gerek yemek kültürü ile istediği yere bir türlü gelememektedir malesef.


Konuyu çok dağıtmadan sürekli siyasetle gündeme  gelen şehrimizi bugün tatlıcıları ile gündeme getirmek istiyorum. Diyarbakır tatlı konusunda köklü bir geçmişe sahip. Ünü sınırları aşan Diyarbakır tatlılarının çoğu zamanında Diyarbakır’da yasamış Ermeni tatlı ustaların yanında çalışan Diyarbakırlar ve Bingöllüler  sayesinde günümüze kadar çeşitliliğini artırarak gelebilmiş. Bu tatlılılardan  en çok tercih edileni  Ermeni tatlı ustalarından kalan burma kadayıf tatlısıdır.




Diyarbakır’ın En iyi Tatlıcıları


Hacı Levent


Diyarbakır’ın en iyi tatlıcılarından  Hacı Levent tatlıcısı, son yıllarda künefe konusunda önemli yol kat etmiştir. Genelde künefe yemek için gittiğimiz mekan baklava ve diğer tatlı çeşitleri konusunda da Diyarbakır’ın önde gelen mekanlarından.





Hacı Levent tatlıcısında künefe yemek istiyorsanız 75 yol  şubesine gidebilirsiniz. Buradaki şubesi ağırlıklı olarak künefe yapmaktadır.75 yoldaki şubesinde farklı künefe çeşitlerini yiyebileceğiniz mekanda daha hafif olduğu için  genelde fıstıklı künefesini tercih ediyoruz. Hacı Leventtin peynirli künefesi de çok iyi, dilerseniz peynirli künefeyi de tercih edebilirsiniz; âmâ peynirli künefesi bana çok ağır gelmişti. Dediğim gibi onlarca çeşit künefenin yapıldığı mekanda damak tadınıza uygun künefeleri gönül rahatlığı ile yiyebilirsiniz. Karışık tatlıları tatmak içinde tesislerdeki şubesine gidebilirsiniz. Tesislerdeki şubesi genelde çok yoğun burada biraz sırada bekleyebilirsiniz.


Hacı Levent Tesisler şubesi konumuna buradan ulaşabilirsiniz.







Hacı Levent 75 yol  şubesine buradan ulaşabilirsiniz.


Sıtkı Usta


Diyarbakirin 50 yıllık tatlıcılarından olan Sıtkı Usta tatlıcısı, kadayıf tatlısı konusunda Diyarbakır’ın en iyisi diyebilirim. Sıtkı Ustanın fıstıklı kaymaklı kadayıfı en sevdiğim tatlılarından. Diyarbakır’a gelişinizde kadayıf tatlısı tatmak ve Diyarbakırdan dönüşünüzde  sevdiklerinizin ağzını tatlandırmak istiyorsanız Sıtkı Ustaya uğramayı sakın unutmayın.





Sıtkı Usta Dicle Kent şubesi konumuna buradan ulaşabilirsiniz.


 

Kadayıfçı Saim Usta


Diyarbakır’ın bana göre en iyi kadayıf tatlıcısı olmasa da  nedendir bilinmez bana cevizli kadayıfı çok güzel geliyor. Cevizli kadayıfı daha çok tercih edenler kadayıfçı Saim Ustaya uğrayabilirler.


Kadayıfçı Saim Ustanın konumuna buradan ulaşabilirsiniz.

 

 

Hacı Baba


Diyarbakır'ın tatlı çeşitliliği konusunda en çalışkan tatlıcısı diyebilirim. Son yıllarda laboratuvar ortamında çalışan profesörler gibi çalışıp  farklı tatlılar üreten Hacı Baba tatlıcısı yeni tatlıları ile Diyarbakır’da önemli işler yapmakta. Kendi üretimleri olan ve patentini aldıkları ünü tüm Türkiye’ye yayılan soğuk baklava bunların en önemlisidir. Soğuk baklava haricinde mekânın önemli tatlılarından biride hasır tatlısıdır. Çoğu mekanda hasır tatlısı ve soğuk baklavayı tatmama rağmen hacı baba tatlısında aldığım tadı bulamadım daha.


Diyarbakır’da tatlı konusunda  atağa gecen Hacı Baba tatlıcısında Diyarbakır'ın diğer tatlıcılarına göre fiyatlar biraz daha uygun. Genelde 50’lik yoldaki şubesini tercih ettiğimiz mekana soğuk baklava ve hasır tatlısı için mutlaka uğramalısınız.





Hacı Baba otogar  şubesine buradan ulaşabilirsiniz.


Petek Pastanesi


Petek pastanesi Diyarbakır’da tatlı değince akla gelmeyecek mekanlardan. Petek Pastanesinin ismindeki pasta ifadesinin geçmesinden midir bilinmez Diyarbakır’da tatlıcılık konusunda çok tercih edilmeyen yerlerden. Mekan bence baklava ve diğer tatlılar konusunda  Diyarbakır’ın en iyi tatlıcısı. Özellikle baklavası ve midye baklavası ile  Diyarbakır’ın en iyisi diyebilirim. 


Genellikle Diyarbakır şehirler arası otogarı karşısındaki şubesini tercih ettiğimiz mekânda fiyatlar diğer tatlıcılarda olduğu gibi biraz abartılı. Şehirler arası yolculuklarınızda mekandan midye baklava ve  baklava alabilirsiniz. Mekânın kadayıfı da Diyarbakır’da köklü geçmişi olan kadayıf tatlıcıları ile yarışabilecek düzeyde.





Konumuz tatlılar olsa da Petek pastanesinde yapılan börekleri anlatamadan geçemeyeceğim. Eğer yolunuz bu mekâna düşerse su böreğini de tatmanızı öneririm. Genelde mekândaki böreklerin çoğu saat on bire doğru bitiyor. Mekânın böreğinden tatmak için biraz erken gitmek lazım.





Petek Pastanesi konumuna buradan ulaşabilirsiniz.


Not

Diyarbakır’da yemek kültüründe olduğu gibi tatlı kültüründe de tatlıdan önce meze geliyor masanıza. Daha tatlınız gelmeden masanıza gelen meyveler, çerezler, süt ve dondurmayla ağzınız önceden tatlanıyor. Masaya gelen mezeler için herhangi bir ücret ödemiyorsunuz. Memleketimin esnafının gönlü bol huyunu seviyorum.




Diyarbakır’da yazdığıyım mekanlarda ağzınızı tatlandırmanız dileği ile kalın sağlıcakla.




Diyarbakırda gezilecek 50 yer yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Yorum Gönder

3 Yorumlar