Hz İbrahim'in Şehri Şanlıurfa

 


Harran üniversitesinde  okuyan kardeşimin mezuniyeti hasebi ile Şanlıurfa’ya gidiyorum. Urfa, namı değer peygamberler şehri. Bu şehir inançlarının ve medeniyetlerin beşiği olmuş tarihte. Bu topraklardan geçen her medeniyet, her inanç kendinden bir şey serpiştirmiş bu topraklara.Hz İbrahim inancı uğruna bu topraklarda ateşe atılmış.Hz Eyüp bu topraklarda sabrı ile imtihana tutulmuş.

 

Urfa kalesi

Şanlıurfa merkez çoğu tarihi şehir gibi önemli tarihi mekanların bir arada olduğu yerlerden; bir saatte merkez de görülmesi gereken önemli mekanları gezebiliyorsunuz.


Şanlıurfa Merkezde Görülmesi Gereken Yerler

 

Dergah Çarşısı


Urfa merkezde ilk durağımız Dergah Çarşısı oluyor. Çarşıya yaklaştıkça burnumuza çeşit çeşit  baharat kokuları gelmeye başlıyor. Baharat kokusu o kadar baskın ki sanki içinize nüfuz ediyor.

Tarihi çarsıda baharatların haricinde pek çok hediyelik eşyada satılıyor. Dergâh çarşısının üstü perdelerle kapatılmış Urfa’nın bunaltan sıcaklarından kurtulmak için.

 

Dergah Çarşısı yemeklerine tat katmak isteyen  herkesin uğraması gereken yerlerden. Urfa gezinizde dergah çarsısına uğramayı ve Urfa isotundan bol bol almayı unutmayın.

 

 

 

 

Dergah Cami

Balıklı gölün hemen yanında yer alan Dergah Cami güzel bir mimariye sahip. Bir Osmanlı eseri olan Dergah Camisini de mutlaka Urfa’da gezilecek yerler listesine eklemelisiniz.

 

Dergah cami


 

Balıklı Göl


Urfa değince akla ilk gelen yerlerden Balıklı Göl, Urfa’nın simgelerinden. Pek çok dinde kutsal sayılan Balıklı Göl, Müslümanlar için de kutsal kabul ediliyor.


Rivayet odur ki Hz. İbrahim döneminde tek tanrı inancından olmayanların, Hz İbrahim’den kurtulmak için büyük bir ateş yaktıkları, yüksek bir tepeden Hz. İbrahim’i mancınıkla ateşin içine attığı, gerçekleşen mucize ile ateşin göle, odunların balığa dönüştüğü söylenir.


Balıklı Göl ziyaretimiz sırasında balıkları görme fırsatımızda oldu. Çok ilginçtir ki  balıklı gölde gördüğüm balıklar şimdiye kadar gördüğüm hiç bir balığa benzemiyordu ve yine çok ilginçtir ki balıkların insani rahatsız eden itici bir görüntüsü vardı. Urfalılar için göldeki balıklar da kutsal sayılıyor ve yenmesi kesinlikle yasak ”Urfa halkından duyduğumuz kadarı ile balıkların kutsallığına inanmayıp yiyenler olmuş zamanında ve balıkların yiyenlerin başına pek çok musibet gelmiş”

 

Balıklı göl

 

 

Aynzeliha Havuzu


Parkların içine yapılan yapay gölleri andıran Aynzeliha gölü,  balıklı göle çok yakın; Urfa kalesinin alt kısmında yer alıyor.


Rivayet odur ki Nemruttun kızı İbrahim’in dinine inandığını söyler; bunu duyan baba Nemrut kızını da mancınıkla ateşe atar. Zelihanın yandığı yerde bir göl oluşmaya başlar. Bu gölede halk Aynzeliha ismini verir.


Aynzeliha


 

Halilürrahman Mağarası


Aynzeliha gölüne 60-70 metre uzaklıkta bulunan Haliürrahman mağarası, Hz. İbrahim’in doğum yeri olarak biliniyor. Halk arasında kimi hastalıklara iyi geldiği söylenen mağara Urfa merkezde görülmeye değer yerlerden.

Mağara




 

 

Urfa Kalesi


Urfa merkezde bir diğer durağımız Urfa Kalesi oluyor. Kaleye giriş kayaya oyulan tünelden gidiyorsunuz. Girişin ücretli olduğu kaleye, giriş ücreti için 5 lira ödüyorsunuz (Fiyatlar değişmiş olabilir)


Urfa Kalesine giden tünel


Urfa Kalesi Hz. İbrahim’in mancınıkla ateşe atıldığı yer. Bu yönüyle bu mekan Urfa'nın önemli yerlerinden ve simgelerinden.


Urfa Kalesine çıktığınızda tarihi Urfa şehri ayaklarınızın altında gibi hissediyorsunuz. Tepeden balıklı göl daha bir güzel duruyor. Kalenin üst kısmında iki sütun duruyor; Hz. İbrahim mancınıklara bağlanıp buradan ateşe atılmış. Kalenin iç kısmında çeşitli tarihi yapılarda baya ilgi çekici.

  

Urfa kalesi


Mutfak Müzesi


Urfa insanın geleneğini göreneğini ve yaşayış şeklini görme fırsatı bulacağınız mutfak müzesi, farklı mimarisiyle size Eski Urfa kültürüne beş dakikalığına eşlik etmenizi sağlıyor. Mutfak müzesi geziniz bittikten sonra, müzeye dair fikirlerinizi yazabileceğiniz bir hatıra defteri de bulunuyor.  Girişin ücretsiz olduğu mutfak müzesi,  Urfa merkez de görülmesi gereken yerlerden.

 

Mutfak müzesi

 
Mutfak müzesi


Haşimiye Meydanı


“Urfa merkezde ne yenir sorusuna verebileceğimiz en iyi cevap Hasimiye Meydanına gitmelisiniz “ olur .Pek çok lokantanın ve kebapçının olduğu meydanda damak tadınıza göre istediğiniz mekanda yemek yiyebilirsiniz.





 

Halfeti


Şanlıurfa merkezden sonra,Şanlıurfa turistik ilçelerinden Halfeti’ye gidiyoruz. Halfeti’de ilk işimiz tekne kiralamak oluyor. Tekne ile  bir kısmı sular altında kalmış pek çok tarihi yapıyı ve eski köyleri görme fırsatımız oldu.

Halfeti



Halfeti yasadığım şehir Diyarbakır Eğil ilçesine (Eğil yazımıza buradan ulaşabilirsiniz)  yer şekilleri, pek çok tarihi yapının sular altında kalması yönü ile Eğil ilçemize çok benziyor diyebilirim. Şahsi fikrim Eğil ilçemizin daha güzel olduğu yönünde. İki ilçe birbirine çok benzese de iki yerinde görülmeye değer olduğunu düşünüyorum.

Halfeti köy






Halfeti’ye Nasıl Gidilir

Şahsi aracınız yoksa Şanlıurfa otogarından kalkan Halfeti minibüsleri ile Halfeti’ye gidebilirsiniz. Halfeti Şanlıurfa yolculuğu iki-iki bucuk saat sürüyor. Halfeti Gaziantep yolculuğu Şanlıurfa Halfeti’ye yolculuğundan daha kısa sürüyor; Dilerseniz Gaziantep’ten  Halfeti’ye gidebilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Gönder

9 Yorumlar