Göllerin Donduğu Şehir Ardahan

 
 
Göllerin Donduğu Şehir Ardahan
 
Ardahan ilimizde daha önce gittiğim Erzurum (Erzurum yazımıza buradan ulaşabilirsiniz) ilimiz gibi adını duyduğumda içimin soğuduğunu hissettiğimiz illerden .


Bir dönem Kars ilimize  bağlı bir ilçe olan bu küçük ilimizi dilerseniz yakından tanıyalım.


Ardahan Doğu Anadolu bölgemizin küçük, göç veren nüfusun az olduğu, insanların genellikle hayvancılık, kaz ve arı besiciliği ile geçimini sağladığı küçük şirin illerimizden.İnsanların bu şehirde yaşamak  ve çalışmak için pekte istekli olmadığı bu şirin ilimizde nereler gezilir gelin ona bakalım.

Şeytan kalesi



 
Ardahan’da Görülmesi Gereken Yerler

 
Kura Nehri

 
Ardahan’ın bence en güzel yeri kura nehri. Doğunun sert ve karasal ikliminin görüldüğü Ardahan’ı adeta dokunuşu ile ısıtıyor kura nehri. İnsana sanki tersten akıyormuş hissi uyandıran kura nehri, Ardahan’da isteseniz de istememeniz de göreceğiniz ilk yer olacak.
 
 
Ardahan Kalesi

 
Bir Osmanlı eseri olan Ardahan kalesi Kanuni sultan Süleyman döneminde yapılmış. Ardahan kalesinin hemen dibinde kura nehri geçiyor. Kaleden kura nehri daha bir sakin akıyor gibi geliyor insana. Kaleden Ardahan şehir manzarasını daha net görme fırsatı bulacağınız kaleyi Ardahan’da görülmesi gereken yerler listenize eklemelisiniz.






Ardahan kalesine giriş ücretsiz. Kalenin tek eksiği bence  kalenin büyük bir kısmının kapalı olması. Kalenin sadece bir burcunu görme imkanımız olmuştu Ardahan gezimizde.

 
Çıldır Gölü

 
Her kış televizyonla “çıldır gölü dondu” Haberlerine denk gelmişsinizdir. Çoğumuz koca göl nasıl donar diye düşünmüşüzdür. Ardahan’ın Dondurucu soğukları ile ilk karşılaştığımda denizi bile dondurur bu soğuklar diye düşünmeye başlıyor insan.


Çıldır gölünün donması ile gölde kayabiliyorsunuz. Dilerseniz at arabaları ile göl turu yapabiliyorsunuz. Başarabilirseniz   1  metrelik buzu kırıp balık bile tutabilirsiniz :)


Çıldır gölünün kenarında yemek yiyebileceğiniz restoranlarda mevcut.Kebab çeşitlerinin yanında Ardahan merkezden farklı olarak bu restoranlarda Çıldır gölünden çıkan taze balıkları da yiyebiliyorsunuz.
 
 
 
 
 
 
 
Şeytan Kalesi

 
Anadolu bulunan eski kalelerden olan şeytan kalesinin hangi tarihte yapıldığı tam bilinmemekte. Kimi kaynaklarda Urartular tarafında yapıldığı ileri sürülen kalenin bir orta çağ kalesi olduğuna dair görüşlerde mevcut. Kaleye dair çeşitli rivayetlerde mevcut; bunlardan biri kalenin girişin olmaması nedeni ile kaleye şeytan kalesi denmesiymiş.






Şeytan kalesine ulaşmak gerçekten çok yorucu. Kaleyi uzaktan ilk gördüğümde daha önce okuduğum alamut kalesi kitabında anlatılan alamut kalesinin içindeymişim  gibi hissettim. Kale bir kayanın üzerine kurulmuş. Etrafı derin vadiler ve uçurumlarla sarılı, bu haliyle kaleye çıkmamız baya yorucu oldu. Zamanında kaleyi ele geçirmeye gelenler için  çok zor olmuş olmalı herhalde kaleyi ele geçirmek. Anlayacağınız   şeytan kalesi ulaşılamaz olması nedeni ile kalelerin şahı adeta .


 (Şeytan kalesinden uçuruma uçarken:) 


 
Şeytan kalesinin içerisinde çeşitli tarihi yapılarda mevcut. Tarihi yapılardan en önemlisi kilise. Kilisenin  büyük bir kısmı yıkılmış, sadece temelleri kalmış bu hali ile bile şeytan kalesi ve içerisindeki yapılar görülmeye değer.

 
 
Şeytan Kalesine Nasıl Gidilir

 
Ardahan merkezden Çıldır tarafına araba ile 30-35 kilometre kadar yol gidiyorsunuz önce. Çıldıra yetişmeden yolunun sol tarafında dağın yamacında Yıldırımtepe köyü var. Yıldırımtepe köyünden geçtikten sonra bir yarım kilometre kadar araba ile devam edebiliyorsunuz. Araba yolunun  bitiminde kaleyi gören bir kamelya var. Kamelyadan bakıldığında tüm heybetiyle şeytan kalesi görünüyor. Şeytan kalesinin etrafı dere ve derin vadilerle sarılı. Şeytan kalesine  patika yoldan 10- 15 dakikalık bir yürüyüşten sonra  varabiliyorsunuz.

Yıldırımtepe Köyü







 
Ardahan’da Nerede Kalınır


Ardahan göle yolunda, Ardahan’ın hemen girişinde yer alan kuzey yıldızı otelde kalabilirsiniz. Otel Ardahan’ın en lüks ve konforlu oteli diyebilirim. Otel çalışanları da oldukça kibar ve yardımsever. Kuzey yıldızı otelde sevdiklerinizle gönül rahatlığı ile kalabilirsiniz.


Kuzey yıldızı otel konumuna buradan ulaşabilirsiniz.
 
 
 
 
 
 Ardahan’da Ne Yenilir

 
Lezzet-i Kür Restoran&Cafe

 
Ardahan merkezde, kura nehrinin hemen dibinde yer alan mekanda Erzurum’un meşur çağ kebabı ve Kars-Ardahan illeri ile özdeşleşen kaz etinden yiyebilirsiniz. Oldukça memnun kaldığımız mekânda kebap çeşitleri ve pide çeşitleri de mevcut. Damak tadınıza göre istediğiniz yemeği gönül rahatlığı ile isteyebilirsiniz. İştah açıcı yemeklerin olduğu mekanda kura nehrinin manzarası ile iştahınız daha da bir açılıyor.


 
Lezzet-i Kür Restoran-cafe konumuna buradan ulaşabilirsiniz.


 
Ardahan’dan Gürcistan’a Nasıl Gidilir


 
Ardahan’dan Gürcistan’a farklı iki sınır kapısından gidebiliyorsunuz. Bunlardan ilki ve daha yakın olanı Çıldır ilçesinde bulunan Aktaş sınır kapısı. Aktaş sınır kapısı Ardahan merkeze 50 km falan uzaklıkta, şahsi aracınızla sınır kapısına yarım saate gidebiliyorsunuz.

 
Ardahan’dan Gürcistan’a gidebileceğiniz bir diğer sınır kapısı ise Posof Türkgözü sınır kapısı. Türkgözü  sınır kapısı Aktaş sınır kapsına nazaran Ardahan’a biraz daha uzak. Ardahan’dan Türkgözü sınır   kapısına 2 saatte falan gidebiliyorsunuz. Aktaş sınır kapısına giden yolla karşılaştırıldığında Türkgözü sınır kapısına giden yol biraz daha kötü ve yolun rakımı baya yüksek.

 
Aktaş ve Türkgözü sınır kapısından Gürcistan’a sadece yanınızda kimliğinizin olması yeterli. Vize ve pasaport şartının olmadığı Gürcistan sınır kapsında sadece 50 liralık bir giriş ücreti ödemek zorundasınız.


 
Not:

Göllerin donduğu şehir Ardahan yazımız, Ardahan’da çalışan kardeşim Ensar YILMAZ tarafından yazılmıştır. Umarım verdiği bilgiler doğrudur :)
 
 
 
 
 
 

Yorum Gönder

4 Yorumlar

  1. Yazıda eksiklerim olabilir şimdeden herkese teşekkür ediyorum. Ensar Yılmaz

    YanıtlaSil
  2. Çıldır gölü ve şeytan kalesi gerçektende Türkiyede görülmesi gereken yerlerdendir.

    YanıtlaSil
  3. Gercekten güzel ve gezilmesi gereken mekanlar

    YanıtlaSil