Türkiyenin İsviçresi Ayder Yaylası

 

Ayder Yaylası Gezi Notları


 
 
5 günlük Doğu Karadeniz  turumuzun önemli  duraklarından olan Ayder yaylasını Doğu Karadeniz    Gezi Notları yazımda anlatmıştım kısaca sizlere daha önce. Bu önemli mekânın daha detaylı anlatmak istedim bugünkü yazımda.


 
Ayder yaylası


Ayder yaylası




 
 
Ayder Yaylası  


 
Ermenice “tarla, tarlalar” demekmiş Ayder. Ayder yaylasına çıkınca kelimenin anlamı daha bir yerine oturuyor. Çam ağaçlarının içesinde göz alabildiğince uzun otlaklar karşılıyor sizi.


 
 
Ayder yaylasında hangi tarafa dönerseniz dönün farklı bir doğal güzellik karşılıyor sizi. Bazen sığ ormanlar görünüyor uzaktan, bazen derin uçurumlar karşılıyor sizi. Ayder yaylasında gürül gürül akan Gelin Tülü  Şelalesi çağırıyor sizi bazen de.


 
Gelin tülü şelalesi


 
Ayder yaylası sizi fazlasıyla özgür hissettiriyor. Ayder yaylasının yukarılarına çıktıkça bulutların üzerine çıkmış gibi hissediyorsunuz sislerin içiresinde  kaybolup. Ayder yaylası sizi betondan gürültüden, şehrin stresinden uzaklaştırıyor  bir kaç günlüğüne. Ayder yaylasında zaman geçirdikçe doğaya dönmek istiyorsunuz şehir yaşamına dönmemecesine.
 


 
 
Ayder yaylasında salıncağa da binebilirsiniz cüzi bir ücret karşılığında. Duyduğum kadarı ile salıncaklar kaldıracakmış, şuan kaldırılmışta olabilir bilemiyorum. Salıncakların kaldırılmasını doğru bulsamda,salincakla Ayder yaylasının güzelliklerine uçmak farklı hissettiriyor insana. Salıncaklar kaldırılmadan salıncaklarda sallanmayı deneyimlersiniz sizde umarım.


 
 
 
Notlar:
 
 
Ayder yaylasında konaklayabileceğiniz pek çok otel ve pansiyon var. Biz gel gör otelde kalmıştık. Otel genel itibari ile güzel. Yemekleri idare eder (  Karadeniz bölgesinin yemekleri genel itibari ile iyi değil malesef balık ve pide dışında) Gel gör otelde gönül rahatlığı ile kalabilirsiniz.
 



 
Ayder yaylasında hayvancılık ve arıcılık  yapan insanlar ürünlerini otele yakın yerlerde satışa çıkarıyorlar. Ayder yaylasının bin bir otu ile oluşmuş tereyağından ve balından mutlaka almalısınız.


 
 
Ayder yaylası fazlası ile soğuk. Diyarbakır’dan ağustos sıcaklarına aldanıp Ayder yaylasına  yazlık kıyafetlerle gittik ve  baya üşüdük. Ayder yaylasına çıkarken yanınıza kalın bir şeyler almayı unutmayın.




 
 
 
Ayder yaylasına giden yol baya kavisli ve hemen dibinizden büyük dereler geçiyor. Karadeniz’de yolların durumu genel itibari ile bu durumda yer şekillerinden dolayı. Şahsi aracınızla gidecekseniz fazlasıyla dikkatli olmalısınız.
 
 
 
 
 
 
Eğlenceli ve birazda yağmurlu geçen Karadeniz ve Ayder yaylası maceramızın sonuna geliyoruz, Karadeniz bölgesine  yolunuzun düşmesi dileği ....)

Yorum Gönder

0 Yorumlar