Girişimcilik Üzerine Röportaj-Girişimcilik Hakkında Merak Ettığiniz Tüm Soruları Yıldırım Mühendisliğin CEO'su Genç Girişimci Agit YILDIRIM'a Sorduk

 




Yıldırım Mühendisliğin Sahibi Agit YILDIRIM'la Girişimciliğe Dair Röportaj 



Girişimcilik nedir  , kimler girişimci olabilir, girişimciliğe nasıl başlanmalı, girişimcilikte zorluklar   vb. ... 




Girişimciliğe dair aklınıza takılan, kendi işinizi kurarken sizi belirsizliğe  iten konularda genç girişimcilere tecrübeleri ile yol gösterebileceğini düşündüğümüz Yıldırım Mühendisliğin sahibi AGİT YILDIRIM   ile girişimciliğe dair söyleyişimizi sizin için derledik.



 

Yıldırım Mühendisliğin Sahibi AGİT YILDIRIM Kimdir?






1992 yılında Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde 8 çocuklu  bir ailenin en küçük çocuğu olarak dünyaya gözlerini açtı. Kalabalık bir ailede doğması ve evin en küçük çocuğu olması nedeni ile çocukluk yıllarında kendini büyük bir rekabetin içinde buldu.




İlkokul ve  lise eğitimini Ergani ilçesinde tamamlayan Genç girişimci , üniversite eğitimini Mehmet Akif Ersoy üniversitesi doğalgaz ve tesisatı bölümünü ve Munzur üniversitesi makina mühendisliğini bitirerek tamamladı.



Üniversite eğitimini tamamlar tamamlamaz doğalgaz alanında çeşitli şirketlerin mühendisliklerini ve saha koordinatörlüğünü üstlendi. Çalıştığı işlerde başarılı olsa da kendini tanımlarken kullandığı asi ruhlu çocuğun başkalarının yanında daha fazla çalışamayacağını anladı ve kendi işinin patronu olmanın zamanının geldiğinin farkına vardı.



Kendi işini kurarken çoğu insanın  yaptığı gibi oda en iyi olduğu alana yöneldi ve doğalgaz tesisat alanında 2019 yılında Ergani ilçesinde kendi işini kurdu.




Yıldırım mühendisliğin sahibi AGİT YILDIRIM zorlu geçen girişimcilik macerasına Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde  başarıyla devam etmektedir.








Kısaca Kendinizden Bahseder Misiniz?



İşin doğrusu sorunuza nasıl bir cevap vermem gerektiğini bilemedim. İnsanlar beni nasıl görüyor nasıl tanımlıyor bilemiyorum; ama kısaca kendimden bahsedecek olursam:


 - Ben duygusal biriyim


- Biraz çocuk ruhluyum, kalbi çabuk kırılıp küçük bir dokunuşla barışanlardanım ;)


- Bazen agresif olabilirim


- Kendimi bildim bileli asi bir ruha sahip oldum  , ben asi ruhlu bir çocuğum :)


- İşimi layığı ile yapmaya gayret ederim



Ben kısaca buyum :)









Kendi İşinizi Kurmadan Önce Ne İş İle Meşguldünüz?



Kendi işimi kurmadan önce bir kaç doğalgaz tesisat firmasının mühendisliğini ve saha koordinatörlüğünü üstlendim.





Eğitim Durumunuz Nedir. Kurduğunuz İşin Eğitimli Olup Olmamanın Nasıl Bir Etkisi Var?



Mehmet Akif Ersoy üniversitesi doğalgaz ve tesisatı bölümünden ve Munzur üniversitesi makine mühendisliğinden mezun oldum.



İkinci sorunuza gelecek olursak eğitimli olmak resmi kurumlarda işinizi kolaylaştıran önemli bir etken. Doğalgaz ve mekanik tesisat alanında da  yetkilendirme belgesi almanız için yalnızca makina mühendislerinin alabileceği yetkilendirme belgelerine ihtiyacınız var. 





Makine Mühendisi Olduğunuzu Söylediniz. Makine Mühendisliğinin Daha Öne Çıktığı Alanlar Varken Neden Doğalgaz Üzerine Bir İş Kurma Gereği Duydunuz?




Sorduğunuz sorunun aynısını hem kendime hem de Munzur üniversitesinde okuduğum dönem bölüm hocalarıma sormuştum. Hocalarımın doğalgaz ve tesisat alanında kurumsallaşmanın daha kolay olacağı düşüncesi ,benimde makina mühendisliği okumadan  önce Mehmet Akif Ersoy üniversitesinde doğalgaz tesisat bölümünü okumam ve doğalgaz tesisat işi ile uğraşan  bir çevremin olması nedeni ile bende bu alanda bir iş kurma gereği duydum.






Kendi İşinizi Kurma Fikri Nasıl Başladı. Rol Model Aldığınız Birileri Oldu Mu. İş Kurma Fikrinizi Tetikleyen Bir Olay Söz Kişi Şahıs Vb.  Oldu Mu?




Röportajımızın başında belirtiğim gibi kendi işimi kurmadan önce doğalgaz tesisat alanında çeşitli firmalarda çalıştım. Kendi işimi kurma fikride çalıştığım firmalardaki işverenlerin işlerini doğru yapmaması, iş ile ilgili gördüğüm hataları söylememe rağmen söylediklerimin işverenler tarafından  önemsenmemesi ve bitirdiğimiz işi işverenin sorumsuzlukları nedeni ile   sürekli baştan yapmamız nedeni ile kendi işimi kurmanın gerekli olduğuna karar verdim. Anlayacağınız  başkalarının hataları beni kendi işimin patronu yaptı.





Kendi Şirketinizi Kurarken En Zorlandığınız Şey Ne Oldu. Kurduğunuz İşi Bırakıp Gitme Noktasına Geldiniz Mi Hiç?




Kurduğunuz işin büyüklüğü , küçüklüğü ne olursa olsun giriştiğiniz her işte bir sermayeye ihtiyaç duyuyorsunuz ister istemez. Üniversiteden mezun olup kısa sürede kendi işini kuran biri olarak beni de en zorlayan şey bir sermayemin olmaması oldu. Az bir  sermayeyle bu işe girmek beni baya zorladı diyebilirim. Rızkı veren Huda’dır  deyip başkalarına biraz minnet ederek :) borç harçla şirketimi kurdum. Kendi işimin her kademesinde yer aldım; yeri geldi mühendis olup proje çizdim yeri geldi ustalarımın yardımına koşan bir işçi oldum. Zahmetli ve yorucu geçen kendi işimi kurma fikrimin meyvelerini azimle çalışmamla aldım. Borçlarımı bir şekilde bitirdim ve işlerimi yoluna soktum bir şekilde.


Kendi işimi kurarken ilk 1 yıl zor geçse de kurduğum işi bırakıp  gitme noktasına hiç gelmedim.





Kendi İşinizi Kurarken Zorlandığınız Şeylerin Başında Sermaye Bulamama Olduğunu Belirtiniz. Kendi İşini Kurmak İsteyen Bir Kişi Ne Kadar Sermayeyle İş Kurabilir, Siz Doğalgaz Tesisat  İşine Ne Kadar Sermayeyle Girdiniz?




Üniversiteden yeni mezun olduğum için çok az sermayeye sahiptim. Biraz borç biraz da kredi çekmek zorunda kaldım. Kabaca bir iş kurmak için en az 30-40 liralık bir sermayenizin olması yeterli olabilir. Tabi hangi sektörde iş kuracağınızda önemli ,sermaye konusunda tam bir rakam vermek oldukça güç bu nedenle.








Her İnsanın, Girişimcinin Hayatında Bazen Sorunlar Pik Yapar Her Şey Üst Üste Gelir Gibi  İnsana. Sizde Bu Tarz Sorunlarla Karşılaştınız Mi, Karşılaştıysanız Sorunlarla Başa Çıkmak İçin Motivasyonunuz Ne Oldu?




Kendi işimi Ergani’de kurmam ve Ergani ilçesine doğalgazın yeni gelmesi, insanların doğalgaz alanında çok az bilgiye sahip olması ve doğal gaz alanında kulaktan dolma bilgiyle bize yaklaşımları psikolojik olarak doğalgaz alanında iş yapan çoğu iş insanını etkiledi diyebilirim.





Örneğin filanca eve filanca marka filanca model kombi takıyorsun adam gelip diyor ki taktığın kombinin aynısı başka firmada 2 bin lira düşüğüne satılıyor  ve bilip bilmeden seni bir şekilde  rahatsız ediyor. Hâlbuki 1 kombi markasının farklı farklı modellerin olduğunu ve fiyatlarında buna göre değiştiği bilgisine sahip olsa sizi rahatsız etmeyecektir. Verdiğim örnek bunlardan sadece biri. İnsanların buna benzer şeylerle sizinle sürekli irtibata geçmesi ve sizi rahatsız etmesi belli bir süre sonra psikolojik olarak sizi yıpratabiliyor.




Yaptığımız iş gerektiğinde mühendis olmanızı gerektiğinde esnaf olmanızı gerektiren işlerden. Yeni mezun olan mühendisler olarak en çok zorlandığımız şey kendimizi mühendisliğe mi esnaflığa mı konumlandırmamız gerektiğini bilemedik. Bu durum kendi işimi kurarken en zorlandığım sorunlardan biri oldu diyebilirim.




Bu sorunlarla baş etmenin yolu da kendiliğinden oluşuyor diyebilirim. Farklı farklı müşteri profilleri ile çalıştıkça bu alanda tecrübe kazanıyorsunuz. Anlayacağınız farkında olmadan mühendislikten esnaflığa terfi ediyorsunuz . Esnaflık mertebesine yükseldiğinizde sorunlarla başa çıkmak sorunlara karşı esnemek daha kolaylaşıyor diyebilirim :)






Devletin Kendi İşini Kuran Girişimciler İçin Bir Teşvik Programı Var Mı Varsa Bu Teşvikten Faydalandınız?



30 yaş altı her genç girişimciye devlet,  sattığınız ve aldığınız ürünlerde 3 yıl boyunca %15’lik bir vergi indirimi katkısı sağlıyor. Devletin kendi işini kuran genç girişimcilere tanıdığı bir diğer teşvik ise kendi işini kuran genç girişimcilerin 1 yıl BAĞ-KUR’unu ödemesi. Benim için devletin   en büyük desteği  1 yıl boyunca  BAĞ-KUR'umu yatırması oldu.




 

Herkes Girişimci Olabilir mi. Sizce Kendi İşini Kimler Kurmalı Kimler Uzak Durmalı?



Yükseklik korkunuz varsa pilot olamazsınız. Çok hassas bir kişiliğiniz varsa doktor olabilmenizde zor olabilir; verdiğim örnekleri istediğimiz kadar artırabiliriz... Girişimci olabilmeniz içinde bazı özelliklere sahip olmanız lazım. Girişimci kişi sabırlı olmalı ,çok pimpirikli olmamalı, karşılaştığı en ufak sorunda kaygılanmamalı, kendine güvenmeli ve cesur olmalı. Saydığım bu  özellikleri  barındırmayan insanlar girişimcilikten uzak durmalı.





Son Olarak Kendi İşini Kurmak İsteyen Genç Girişimcilere Bir Tavsiyeniz Var Mı? 



Dershaneye gittiğim dönem dershanemizin  bilgilendirme panosunda yer alan “ ya tozu dumana katarsın ya toz duman olursun" sözünün hayatımın her alanına bir dokunuşu olmuştur diyebilirim. Kendi işimi kurarken tozu dumana katan olmaya gayret ettim sürekli. Kendi işini kuracak genç kardeşlerimizde başarılı olmak istiyorlarsa tozu dumana katanlardan olmaya çalışmalı .









 


Yorum Gönder

0 Yorumlar