Diyarbakırlı Ünlüler


Diyarbakırlı Ünlüler Kimdir


Çoğumuz ünlü iş  insanlarını, yazarları, oyuncuları sadece mesleklerindeki başarıları ile tanırız. Yakından takip ettiğimiz ünlüler hakkında yaptıkları iş dışında haklarında çok  az şey biliriz. Bugünkü yazımızda çoğunuzun yakından  tanıdığı, ama memleketinin Diyarbakır olduğunu duyunca şaşıracağınız Diyarbakırlı ünlüleri sizin için derledik.

 

Cahit Sıtkı Tarancı



Yas otuz beş! Yolun yarısı eder.
Dante gibi ortasındayız, ömrün.
Delikanlı çağımızdaki cevher,
Yalvarmak, yakarmak nafile bugün,
Gözünün yaşına bakmadan gider



1910 Diyarbakır doğumlu şairin Diyarbakır'da Cahit Sıtkı Tarancı anısına açılan müzesi de bulunuyor. Ünlü Şair 35 yaş şiiri ile gençli, değişen hayatı ve ölüme giden yolda insani düşündürmeye götürüyor . 35 yaş şiiri ile bize ölümü hatırlatan şair, otuz beş yaş şirini yazdığı tarihten kısa bir süre sonra vefat ediyor.







Sezai Karakoç



Mona Roza, siyah güller, ak güller
Meyvenin gülleri ve beyaz yatak
Kanadı kirik kus merhamet ister
Ah, senin yüzünden kana batacak
Mona Roza siyah güller, ak güller
Ulur aya karsı kirli çakallar
Ürkek ürkek bakar tavşanlar dağa.
Mona Roza, bugün bende bir hal var
Yağmur iri iri düşer toprağa
Ulur aya karşı kirli çakallar




Mona roza Şiiri ile tanınan  Sezai Karakoç Diyarbakır Ergani doğumlu. İlk okulu Ergani'de bitiren ünlü şairin Ergani ilçesinde Sezai Karakoç adı ile açılan birde okul bulunuyor.





Ahmet Arif



Seni, anlatabilmek seni,
iyi çocuklara, kahramanlara.
Seni anlatabilmek seni,
namussuza, halden bilmeze,
Kahpe yalana.
Ard-arda kaç zemheri,
Kurt uyur, kuş uyur, zindan uyurdu.
Dışarda gürül gürül akan bir dünya...
Bir ben uyumadım,
Kaç leylim bahar,
Hasretinden prangalar eskittim.



Baba tarafından Türk, anne tarafı Kürt olan Ahmet Arif 1923 Diyarbakır doğumlu. Hasretinle prangalar eskittim şiiri ile hafızlarımıza kazınan ünlü şair Yaşamı boyunca haklının ve ezilenin yanında durdu. Yazdığı şiirlerle toplumcu şiirin öncülerinden oldu.






Ziya Gökalp



Sosyolojinin babası olarak bilenen ziya Gökalp Diyarbakır Çermik doğumlu. Etnik kökeni ile ilgili tartışmalar olsa da ünlü sosyolog kendini Türk olarak tanımlıyor.





Gazi Yaşargil


Mikro sinir cerrahisinin kurucusu olan Gazi Yaşargil 1925 yılında Diyarbakır’ın Lice ilçesinde doğdu.Ünlü bilim insanının Diyarbakır’da kendi adı verilen Gazi Yaşargil eğitim ve araştırma hastanesi bulunmaktadır.





Sami Hazinses


Türk sinemasının tanınan simalarından, Sami Hazinses 1925 Diyarbakır Dicle doğumlu. Diyarbakır’ın Ermenilerinden olan ünlü sanatçı Türk sinemasında 100 e yakın filmde rol almıştır.







Nihat Özdemir


Aslen  Bitlisli olan ünlü iş insani,  1950 Diyarbakır doğumlu. Aslen Kürt olan ünlü iş insani Kürtçe bilmemektedir.





Aziz Yıldırım



Diyarbakır Ergani ilçesinin yerlilerinden olan Aziz Yıldırımın, Ergani ilçesinde annesi adına yaptırdığı Sermet Yalçın Anadolu lisesi bulunuyor.






Nihat Hatipoğlu


İftar ve sahur programları ile tanınan ünlü ilahiyatçı 1955 Diyarbakır doğumlu. Diyarbakır ve insanına olan sevgisi ile tanınan Nihat Hatip oğlu çeşitli vasilerle sürekli Diyarbakır’ı ziyaret etmektedir.








Mahsun Kırmızıgül


Asıl adı Abdullah olan sanatçı 1969 yılında 22 çocuklu bir ailenin ferdi olarak Diyarbakır Hani ilçesinin vezir köyünde doğdu.İlk ve ortaokulu Diyarbakır’da tamamlayan sanatçı, adını yine doğduğu şehir Diyarbakır’da karpuz festivali ile duyurdu.Oyunculuk ve şarklılık konusunda gösterdiği performans ile Diyarbakırlı hemşerileri tarafından da sevilen başarılı sanatçı  Diyarbakırlı ünlüler denilince, akla ilk gelen isimlerden.






Yasin Obuz


Master chef ve survivor yarışmalarında kendine has tavırları ile tanınan Yasin Obuz 1988 Diyarbakır doğumlu.



Yorum Gönder

0 Yorumlar