Madde Bağımlılığı Tedavisinde Adım Adım İzlenecek Yollar

 Madde Bağımlılığı İle  Mücadele






Madde bağımlılığı ile  mücadele konusu vicdan sahibi her vatandaşın üzerinde durması gereken bir konu. Yazıyı okuyacak kimi insanlar şunu diyebilir:

-Madde bağımlısı kişinin anne babası sahip çıksaydı bana ne ...

-Çocuk yapıyorlar ilgilenmiyorlar efendim biz mi kurtaracaz bunları gibi gibi ....


Kısmen haklı olabilirler ebeveynlerin duyarlı olmamaları konusunda. Sağlıklı bir ailede büyümüş bir çocuğun maddeye bulaşma ihtimali daha az tabi. Bugünkü konumuz  kişiyi madde bağımlılığına sürükleyen  nedenlerden  çok maddeye bulaşanların bu beladan nasıl kurtulacağına dair okuyucularımıza  bir yol göstermek. Vatandaş olarak bu illete bulaşan kişilere burun kıvırarak, kestirme yoldan anne babalara suçu atarak,  madde bağımlısı kişiyi kendimizden uzaklaştıramayacağımızı bilmemiz gerekiyor. Yazıyı okuyacaklar şunu unutmamalıdır ki her madde bağımlısı aynı zamanda bir hırsız adayıdır; maddeyi bulmak için başvuracağı ilk yöntem bir yerlere dadanmaktır. Bu tarz kişilere sırtımızı döndüğümüzde para bulmak için dadanacakları   yerler bizim evlerimiz olabilir ve bize dehşeti yaşatabilirler görmezden geldiğimiz  bu durumdaki insanlar. Madde kullanan kişiler maddenin etkisi ile saldırganlaşabilir, bu saldırıları sadece kendi çevreleri ile sınırlı kalmaz; saldırı sırası biz ve  çocuklarımıza  da gelmiş olabilir. Bunun önüne geçmek için etrafı çitlerle çevrili hapishane tarzı evleri kendimize mesken ederiz; evimize 700-800 metre uzaklıktaki okullara çocuklarımızı servisle göndeririz. Sırtımızı döndüğümüz madde bağımlıları bizi  etrafı  dikenli tellerle çevrili ,üst düzey güvenlik önlemlerinin alındığı ceza evi gibi evlere hapseder ,çocuklarımızın yürüyerek okula gitme özgürlüğünü elinden alır. 




Madde Bağımlılığı Tedavisi  İçin Nereye Başvurulur



Lafı çok uzatmadan çevresinde madde bağımlısı olan duyarlı her vatandaşın madde bağımlısı hastanın tedavisi konusunda adım adım izleyecekleri yolları anlatmaya geçelim:


1. Madde bağımlısı kişinin tedavisinde en çok karşılaşılan şey madde bağımlısının tedaviyi ret etmesi oluyor. Madde bağımlısının kendi rızası ile tedavi olmayı kabul etmemesi, tedavinin  sağlıklı yürümemesine  ve madde bağımlısı hastanın  zorla tedavi edildiği için ailesine karşı öfkelenmesine, saldırganlaşmasına  neden olabiliyor. Bu durumun önüne geçmek için madde bağımlısı kişinin ailede saygı duyduğu amca, dayı vb. birileri tarafından ikna edilmesi en sağlıklı olan yöntem . Madde bağımlılığı tedavisi konusunda tedavi olmayı kabul eden hastanın daha profesyonel bir danışmanlık hizmeti alması için İlçe sağlık Müdürlükleri, Yeşilay, Çematem, Amatem, Alo 191 (uyuşturucu ile mücadele danışma ve destek hattı) ... kurumlarında çalışan  danışmanlardan hiç bir ücret ödemeden danışmanlık hizmeti alabilirler.



2. Madde bağımlısı hasta eğer tedaviyi ret ediyorsa ebeveynler bulundukları ilçenin Kaymakamlıklarına başvurarak tedavi konusunda destek alabilirler. Kaymakamlık üzerinden alınan belge ile İlçe Sağlık Müdürlüklerine gidilir; İlçe Sağlık Müdürlüğünde Bağımlılık Danışma Birimlerinden konu ile ilgili gerekli danışmanlık hizmeti alınır ve gerekli iş ve işlemler yapıldıktan sonra madde bağımlısı kişi polis ve ambulans eşleğinde  hastaneye sevk edilir.



3. ''Madde 17: Herkes, yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir.

Tıbbi zorunluluklar ve kanunda yazılı haller dışında, kişinin vücut bütünlüğüne dokunulamaz; rızası olmadan bilimsel ve tıbbi deneylere tabi tutulamaz.

Kimseye işkence ve eziyet yapılamaz; kimse insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tabi tutulamaz.''(Bağımsız İletişim Ağı,2020)



Anayasamızın 17 maddesi gereği kişinin Tıbbi zorunluluklar ve kanunda yazılı haller dışında, kişinin vücut bütünlüğüne dokunulamaz; rızası olmadan bilimsel ve tıbbi deneylere tabi tutulamaz  maddesi nedeni ile madde bağımlısı tedaviyi istediği zaman bırakabilir ve tedaviyi ret etme hakkına sahiptir. Ancak Akıl hastalığı, akıl zayıflığı, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, ağır tehlike arz eden bulaşıcı hastalık veya serserilik sebeplerinden biriyle toplum için tehlike oluşturan her ergin kişi, kişisel korunmasının başka şekilde sağlanamaması halinde, tedavisi, eğitimi veya ıslahı için elverişli bir kuruma yerleştirilir veya alıkonulabilir. Madde bağımlısı hastanın ailesi zorla tedavi olmasını istiyorsa sulh aile mahkemesine vesayet ('Reşit olup da belirli nedenlerle kısıtlanması gereken kişilerin yahut reşit olmayıp da anne – babası ile arasında velayet ilişkisi bulunmayan çocukların kişisel veya mal varlıksal haklarının korunması amacıyla bir vasi ile aralarında kurulan ilişkiye vesayet denir'). ( Denktaş,2022) başvurusunda bulunmaları gerekiyor. Vesayet kararı çıkarıldıktan sonra madde bağımlısı hasta polis eşliğinde zorla tedavi edilmek için götürülebilir.





Yorum Gönder

0 Yorumlar