Karadenizde Ne Yenir-Karadenizin En Meşhur Yemekleri

 

Karadeniz’de Ne Yenir-Karadeniz Yemekleri

 

 

Balık-Deniz Ürünleri

 

Karadeniz yemekleri denince ilk akla gelen yemek balık olur genelde. Karadeniz insanı balığı o kadar çok seviyor ki; Balıktan döner, turşu, baklava, börek ...vb. insanın aklı hayaline gelmeyecek yemekler yapıyorlar.

 

 

Balığın bu kadar değerli olduğu  Karadeniz’de,   bizimde ilk   tercih ettiğimiz yemekler genelde   deniz ürünleri oldu. Trabzon gezimizde denediğimiz barbunya balığı çok hoşumuza gitti. Onun haricinde Karadeniz’de bulunduğumuz 5 gün içerisinde denediğimiz hamsi ve alabalıkta gerçekten çok lezzetliydi. Özellikle  hamsinin büyüklüğü ve tazeliği şaşırtmıştı  beni. Karadeniz’de tattığım balıkların büyüklüğü ve tazeliğine bakınca Diyarbakır’a gönderilen balıklar da neyin nesi diye düşünüyor insan:)


 


 


Mıhlama

 

 

Karadeniz’de  balıktan sonra damak tadıma en uygun yemeği diyebilirim mıhlama için. Peynir, mısır unu ve tereyağıyla buluşup mükemmel bir lezzete dönüşüyor. Yemeye doyamadığım mıhlamayı Karadeniz gezinizde mutlaka denemelisiniz.

 

 

 

Kuymak

 

 

“Kuymağın Mıhlamayla farkı ne derseniz”; bende bilmiyorum derim". Kuymağı, Mıhlama ile karşılaştırdığımda mıhlama da  kullanılan peynir miktarı daha fazla sanki; onun haricinde pek bir fark yok iki yemek arasında. Hangisi mıhlama, hangisi kuymaktı acaba deyip zamanınızı boşa harcamayın yeğin gitsin; iki yemekte birbirinden güzel.

 

 

Akçaabat Köfte

 

 

Yine Trabzon gezimizde yeme fırsatı bulduğumuz Akçaabat köfte de Karadeniz’de balıktan  sonra tercih edilebilecek bir yemek.

 

Balık ve Akçaabat köfte için:

Hancıoğlu Çamburnu Tesislerini tercih edebilirsiniz. Mekan denize sıfır manzarası çok güzel. Deniz ürünleri taze ve lezzetli.

 

 

 

Pide

 

 

Karadeniz’in bir diğer meşur yemeği pide. Aydında üniversiteyi okumam nedeni ile pide konusunda az bucuk bir gurmeliğe sahibim diyebilirim.

 

 

Şahsi fikrim pideye lezzetini veren şey  ustadan çok coğrafyadan kaynaklanıyor. Özellikle pidede kullanılan su ve hamur pidenin tadını çok etkiliyor. Karadeniz’in suyu ve hamuru pideye uyuyor kanaatimce. .Karadeniz pidesi Karadeniz turunuzda tadabileceğiniz lezzetlerden.

 

 


 

 


Trabzon ekmeği

 

 

 Ayder yaylasında kaldığım otelde kahvaltı yaparken, kahvaltıdan sonra kahvenin yanına kek almam ve keki tadınca kekin ekmek olduğunu öğrenmem ile  başladı  Trabzon ekmeği il tanışmam .Trabzon ekmeği  tam olarak ne derseniz yukarıda belirtiğim gibi şekersiz kek görünümünde  diyebilirim.

 

 


 



Turşu Kavurma

 

 

Daha önce hiç duymadığım, yine Ayder yaylasında konakladığımız otelin akşam yemeğinde tatma fırsatı bulduğum turşu kavurma Karadeniz’de hoşuma giden lezzetlerden oldu. Yeşil fasulyenin turşusu ve soğanın kavrulması ile yapılan turşu kavurma, sebze yemeği sevenlerin denemesi gereken yemeklerden.

 

 

 

Laz Böreği

 

 

Timisvat Köprüsü gezimizde Tivisvat Köprüsüne yakın küçük bir işletmede tatma fırsatı bulduğumuz Laz böreği, peynirli yufkanın şerbetle buluşması ile ortaya çıkıyor. Laz böreği genel itibari ile güzel, ama biraz ağır ve şerbeti çok yoğun. Ağır tatlılardan hoşlanıyorsanız, Laz böreği tam size göre.

 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar