Avrupai Şehir Batum-Batum Gezi Notları

 






Avrupai Şehir Batum




Gürcistan uzun yıllar Sovyetler birliğinin etkisinde kalmış bir ülke. 1991 yılında Sovyet birliğinin dağılması ile Gürcistan’da bağımsızlığını kazanan ülkelerden biri olmuş. Bağımsızlıktan sonra ülke yönünü hızla batıya yöneltmiş. Başta ülkenin yönetim şekli olmak üzere pek çok alanda radikal değişikliklere gidilmiş ülkenin geleceği ile ilgili .




Batum’da daha önce Sovyetler birliği yönetimi altında kalmış, sosyalizmle yönetilmiş ülkelerde görünen Rus mimarisini göremiyorsunuz. Batum’da kendinizi gelişmiş Avrupa şehirlerinden   birinde hissediyorsunuz. Sanki Avrupa’daki şehirlerdeki tarihi yapıların, heykellerin ve  binaların  bir kopyası yapılmış gibi hissediyorsunuz Batum ziyaretinizde  .




Batu’mda Gezilecek Yerler




Ali Nino Heykeli




Ali Nino heykeli Batum’un önemli simgelerinden. Heykel birbirine kavuşamayan Müslüman bir genç ve Hristiyan bir kızın kavuşamaması hikayesinden etkilenerek yapılmış. İki heykel iki aşık gibi her saatte bir birbirine kavuşup ve yeniden ayrılmasını konu alıyor.


Ali nino heykeli



Batum Avrupa Meydanı




Meydan, Avrupa şehirlerinde denk gelebileceğiniz şekilde tasarlanmış. İçerisinde heykellerin ve fıskiye havuzlarının olduğu meydan turistlerin en çok uğradığı yer Batum’da.


Batum avrupa meydanı



Batum Piazza Meydanı




Yazımızın başında da belirttiğim gibi Batum tam bir Avrupa şehri. Piazza meydanında bunu fazlasıyla hissediyorsunuz. Sanki bir İtalyan şehriymişsiniz hissine kapılacağınız meydanda pek çok kafe restoran ve otelde mevcut. Batum gezinizde dinlenmek için mola verebileceğiniz yer Batu’mda görülmesi gereken mekanlardan.


Piazza meydanı


 

Parlamento Binası




Batu’mun en çok neyi sevdim derseniz, meydanları derim. meydanlarını sevdiğim Batum’u tamamlayan önemli bir obje parlamento binası.





Ters Restoran



İtalyanların eğik kulesi Pisa varsa bizimde ters restoranımız var demiş adeta Batumlular: ) İçerisine gitme fırsatı bulamadığımız ama görüntüsüyle bizi etkileyen ve başımızın dönmesine neden olan ters restoran Batum gezinizde görmeniz gereken yerlerden.




Orta Cami



Batum’un tek cami olma özelliğini taşıyan Orta cami Batum’da yaşayan Müslümanların ibadet edebileceği tek cami.



Batum’un yakın tarihte yapılmış Orta cami içerisindeki rengarenk  süslemeleri ile alışıla gelmiş cami mimarisinin  dışına çıkıyor.




St.Nicholas Kilisesi



Rumlar tarafından 18 yüzyılın sonlarında yapılan kilise Batum’un merkezinde yer alıyor. Farklı mimarisi ile Batum’un önemli simgelerinden St. Nicolas kilisesi Batum’da görülmesi gereken yerlerden.


Nicolas kilisesi



Batum Alfabe Kulesi



Uzunluğu  130 metreyi bulan eser ,Gürcülerin kullandığı alfabe ve Gürcü insaninin özgün yapısını sembolize ediyor. Batum gecelerinde rengarenk bir görüntüyle insani büyüleyen alfabe kulesi Batum’da görülmesi gereken önemli simgelerden.


Batum alfabe kulesi



Medea Anıtı



Avrupa meydanında yer alan heykel yunan mitolojisinin ünlü prensesi midiayı tasvir etmektedir.





Posedion Anıtı



Posedion Yunan mitolojisinde denizlerin tanrısı denizlerin hâkimi sayılır. Medea anıtında olduğu gibi yunan mitolojisinin önemli tanrılarından Posedion tasvir edilerek yapılan anıt Batum’da görülmesi gereken eserlerden.







Batum Teleferik



Batum’un tarihi yapılarının ve Batum manzarasını tepeden görmenize fırsat tanıyor. Teleferikle çıktığınız tepede hediyelik eşyalar satılan yerlerde mevcut.






Batum Gezinizde İşinize Yarayacak Önemli Notlar



Batum’a yanınızda eşiniz olmadan çocuklarınızla gidiyorsanız; çocuklarınızın yurtdışına çıkmasına dair eşinizin noter onaylı izin belgesi vermesi gerekiyor. Anne baba fark etmeksizin yanınızda eşiniz yok ise  resmi bir belge ile çocukların yurtdışına çıkmasına izin vermemişse çocuklarınızla yurtdışına çıkamıyorsunuz.




Batum sınır kapısında fazlaca sabırlı olmanız lazım. Türkiye’de memurlar çalışmıyor diye düşünüyorsanız siz hala Gürcistan’ın memurları ile tanışmamışsınız demektir. Türk tarafından 10 dakika halledebildiğiniz giriş işlemlerini Gürcistan tarafında iki saatte anca halledebiliyorsunuz.




Batum’da her an yağmur yağabiliyor. Batum’a sağlam bir yağmurlukla gidin derim. Islanmaktan ve dandik bir yağmurlukla gittiğimiz için Batum gezimizden istediğimizi allamadık.




Batum girişinde paranızı Gürcistan parasına çevirebiliyorsunuz. Bizim gittiğimiz tarihte 1 Gürcü  larisi 2 Türk lirasıydı. Şuan bir lari 5 Türk lirası civarında onun için yanınıza  yüklü bir para almanızda fayda var.




Batum’da İngilizce konuşmaya çalışmayın insanların çoğu İngilizce bilmiyor. Özellikle  70 yaşındaki insanlara İngilizce adres sorarken iki kere düşünün. Yoksa kız kardeşim Roza gibi where is the teleferik sorusuna alacağınız cevap :aksi bir surat  ve ebebebbee 🤨 olur.:)




Batu’mda pek çok Türk restorandı var. Bunlardan birini tercih edebilirsiniz gönül rahatlığı ile. Restoranlardaki çalışanların çoğu Batumlu; çalışanlardan bir şey isterken kafanıza bir şey geçirecekmiş gibi davranmalarına şaşırmayın.  :)  İklimliden dolayı biraz gerginler sadece istediğiniz her şeyi masanıza getiriyorlar size zarar vermeden.





Yorum Gönder

4 Yorumlar