Sıfırdan İnternet Sitesi Nasıl Kurulur

 

Sıfırdan site kurmak


İnternet Sitesi kurmaya nereden başlamalıyım

 


Üniversite yıllarımda hep bir gezi sitesi kurmak istemiştim. Bu isteğimi hep erteledim nedense.


 

Pandemi ile birlikte  evlere kapandık. Sürekli evde zaman geçirmek belli bir süre sonra insanın ruhunu daraltıyor çoğunuzun bildiği gibi. Bende site açma fikri  Pandemi ile birlikte ev ortamında çok zaman geçirmek ve bir şeyler yapma isteği ile tekrar ortaya çıktı.


 


Sürekli bir site açma fikri ile yanıp tutuşsam da  bu alanda çok az bilgiye sahiptim. Hatta lise bitimine kadar doğru düzgün bilgisayar kullanmayı bilmiyordum desem abartmış olmam. Bir iki defa site açma denemem olsa da çok karışık ve baş ağrıtıcı geldiği için çabuk pes ettim her seferinde . Site açma fikri ile ilgili gerekli enerjiyi sonunda bulduktan sonra site kurmak için araştırmalar yapmaya başladım.

 



Site kurarken hangi  alt yapıyı kullanmalıyım

 


Öncelikle hangi alt yapıyı kullanmam ile ilgi detaylı araştırmalar yaptım. Hem Wordpresste hemde blogger da site kurma denemem oldu. Wordpress benim gibi bir acemiye fazlası ile karışık geldi ve tercihimi blogger alt yapısından yana kullandım. Eğer sizde bir site kurmak istiyorsanız, yazılım ve kodlamadan hiç anlamıyorsanız blogger alt yapısını kullanın derim. Blogger alt yapısı bile baya başımı ağrıtmıştı ilk ay; âmâ blogger ı biraz kurcalayınca işin içinden çıkabiliyorsunuz en acemi halinizle.

 



Blogger alt yapısı ile site nasıl kurulur

 


Sitenizi kurarken ilkin neler yapmanız gerektiği  ve yararlanabileceğiniz kaynakları belirtmek isterim.

 


Öncelikle Google giriyorsunuz.



Altta belirtiğim Fotoğrafta ok ile gösterilen  kutucuktan blogger tıklıyorsunuz. Gmail hesabınızla blogger giriyorsunuz. Sırasıyla aşağıda yer alan resimler de  gösterilen yerleri dolduruyorsunuz. İlk olarak sitenizin adına karar veriyorsunuz. Site adı çok önemli hem akılda kalıcı olmalı hem de sitenizi ne amaçla açtığınızla  ilgili olmalı. Tercih sizin tabi isim konusunda . (Site ismini rahatlıkla değiştirebilirsiniz, sitemi ilk açtığımda site ismini dört beş defa değiştirmiştim bir türlü karar veremeyip). Site isminizden sonra blogspot alt yapısı ile bir URL girmeniz lazım.




 






Örnek:  dogayisevelim.blogspot.com  gibi

 


Bu haliyle artık adı ve URL si  olan, bir siteye sahipsiniz diyebiliriz.

 


İkinci Aşama sitenizde hangi temayı kullanacağınız

 


Sitede açarken tema bence önemli bir etken. Blogger alt yapısı size hazır temalarda sunuyor. İlk aşamada  bu temaları kullanabilirsiniz; ilk site açtığımda  bende blogger temalarını kullandım; ama pek memnun kalmadım. Tema tedarik etmek için yaptığım araştırmalar sonucu pek çok temayı bulabileceğiniz sora templates da karar kıldım. Sora Templates sitesinden ücretsiz tema indirebiliyorsunuz. Sora temprates temalarını çok beğendim; sizde dilerseniz ücretsiz bir şekilde temalarından yaralanabilirsiniz.

 


Sora templates sitesine bu linkten ulaşabilirsiniz.

 


Sora Tempratesden  temayı indirdikten sonra bloggera giriyorsunuz, bloggerdan tema kısmına tıklıyorsunuz. Karşınıza  altta belirtiğim  görüntü çıkacak. Özeleştirinin altındaki kutucukta geri yükleye tıkladığınızda sora templatesden  indirdiğiniz tema dosyasını yüklüyorsunuz. Yüklediğiniz tema genelde istediğiniz gibi düzenli ve göze hoş gelmeyecek. Bunun için yeniden bloggera girip düzen kutucuğuna tıklayıp istediğiniz yerleri silip sitede istediğiniz yerlere istediğiniz kısımları ekleyebilir ve yerlerini  değiştirebilirsiniz. Bu konuda size daha faydalı olabileceğini düşündüğüm ve site kurarken işime çok yarayan blogger alt yapısıyla site açma   konusunda   blogger dersleri veren arkadaşın videolarını bulabileceğiniz linki aşağıya bırakıyorum.

 


 











Blogger dersleri linkine buradan ulaşabilirsiniz.

 




 



 

Söylediğim adımları takip ettikten sonra  artık amatörde olsa bir siteniz var diyebiliriz.


 

Site kurarken bir diğer önemli nokta sitenize reklam almak

 


Sitenizden  reklam almak ve adsense onayı almak istiyorsanız. Sitenizde hakkımızda, iletişim bilgeleri ve gizlilik politikaları alanlarının olması lazım. Belirtiğim alanları nasıl oluşturacağınızla ilgili aşağıda belirttiğim linke tıklayarak  kolaylıkla halledebilirsiniz.


 

Hakkımızda yazısı oluşturmak için linke tıklayın

 

Gizlilik politikaları formu oluşturmak için linke tıklayın

 

İletişim bilgileri oluşturmak için linke tıklayın

 


Eğer sitenizi sosyal medya ile güçlendirmek istiyorsanız. Sitenizde sosyal medya hesaplarınızın  olduğu alanları  sitenize eklemeniz gerekli bunun için aşağıda belirtiğim linke tıklayarak rahatlıkla sosyal medya hesaplarınızı sitenize ekleyebilirsiniz.

 


Sitenize sosyal medya hesabı eklemek için linke tıklayın

 



Sitenizi oluşturduktan sonra çoğumuzun sitemizin bitmesi heyecanı ile yaptığı ilk şey sitemizi google aratmak oluyor. Sitemiz daha yeni olduğu için ilk 1 hafta 10 gün google çıkmayacaktır. Bu durum sizi sakın korkutmasın içerik  paylaştıkça sitenizi zamanla google da  ilk aratmada bulacaksınız.

 


Domain alt alan adı nasıl alınır



Tüm aşamalar bittikten sonra  dilerseniz bir alt allan adı alabilirsiniz. Blogspot alan adıyla oluşturulan site ismi çok akılda kalmıyor. Onun harisinde bir alt alan adına sahip olmanız okuyucuların gözünde sitenizi daha çekici kılıyor. Alan adı satın almak için blogger hesabınıza giriyorsunuz. Ayarlar kısmından yayıncılık kısmına geliyorsunuz. Özel alan adı yazan kısma tıklıyorsunuz.Satın al kısmına tıklıyorsunuz. Bundan sonra alan adınınızı kredi kartı ile satın alıyorsunuz.

 


 

Blogger alt yapısıyla alt alan adı domain almak için  aşağıda belirtiğim resimleri takip ederek kolaylıkla oluşturabilirsiniz. (Alan adı almak ücretli 5 ile 10 dolar arasında bir ücret ödeyerek iyi bir alan adı sahibi olabilirsiniz.)




 




 



 Alan adınızı aldıktan sonra alan adı yönlerdir kutucuğu tıklıyorsunuz.Böylelikle alan adınız son halini alıyor,artık bir alt alan adına sahipsiniz.







 

Not: Yazımın başında belirtiğim gibi site kurma konusunda nerede ise sıfır bilgiye sahiptim. Saydığım adımlarla bu alanda çok az bilgiye sahip biri olarak çok yol kat ettiğimi düşünüyorum site kurma konusunda. Umarım sizde belirttiğim yöntemlerle site hayalinizi gerçekleştirebilirsiniz. Son sözüm site açma konusunda biraz inatçı ve kararlı olmanız. Hemen pes edecekseniz hiç başlamayın derim; çünkü emek verilmeden hiç bir şey üretilmiyor malesef .

 

 

 

 









Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. Bende hep bir site kurmak istiyorum.Ama bu alanda çok acemiyim yazınızi okuyun ca bendede site kurabilirim hissi oluştu

    YanıtlaSil
  2. gayet basit ve anlaşılır olmuş çok teşekürler

    YanıtlaSil