Afganistanda Çalışma Koşulları,Güney Sudanda Çalışma Koşulları,Afganistan ve Güney Sudanda Çalışmanın Zorlukları-Babam İle Afganistan ve Güney Sudanda Çalışma Koşulları Üzerine Röportaj



Saffet (Servet)  Yılmaz Kimdir



1968 yılında Ergani’nin Cömert köyünde, Kürtçe ismi ile Bağdeşt köyünde doğdu . Adı Saffet olmasına  rağmen öğretmeninin kendisine Servet diye hitap etmesi nedeni ile resmi kayıtlara  ismi Servet olarak geçti. İlk okulu doğduğu köyde tamamlayan Servet Yılmaz, ilkokulu bitirir bitirmez kendini hayat kavgasının içinde buldu. 



İlk çalıştığı yer olan Erzurum’da ölçüm işinde çalıştı. Pratik zekâsı nedeni ile ölçüm işinde hızla yükseldi ve kısa sürede topoğraf oldu.




Erzurum’da  başlayan topoğraflık macerası   Türkiye’nin 40’a yakın vilayetinde çalışması ile devam etti. Ülke içerisindeki çalışmalarının yanı sıra Afganistan ve Güney Sudanda da uzun yıllar çalışma fırsatı buldu.




Servet Yılmaz Emekli olmasına rağmen kendisine düstur edindiği “Durmak yok Mücadeleye Devam” parolasıyla hayat kavgasına  devam etmektedir.



Sudan maceranız nasıl başladı. daha önce yurt dışında çalışma tecrübeniz oldu mu. Olduysa hangi ülke oldu



Güney Sudanda çalışmadan önce 2004 yılında Limak holding bünyesinde Afganistan’da çalıştım. Afganistan’da çalıştığım dönem Afganistan’ın başkenti Kabil ve Afganistan’ın önemli vilayetlerinden Mezar-ı Şerif arasındaki yol yapımında topoğraf olarak çalıştım .Mezar-ı Şerif havaalanının yapımında da topoğraf olarak çalışmaya devam ettim.



Güney Sudan maceramı da Afganistan’da çalışmam tetikledi diyebilirim. Yurt dışında ilk kez çalışmaya giden her insanın korkuları olur. Bazen bu korkular ve belirsizlikler kişinin yurt dışında çalışma fikrini değiştirmesine bile neden olabilir. Afganistan’ın yurt dışında ilk çalıştığım  ülke olması ve Afganistan’da uzun süre çalışmam nedeni ile yurt dışında çalışma konusunda kafamdaki belirsizlikleri giderdi diyebilirim. Afganistan’da çalışma konusunda kazandığım tecrübe nedeni ile Güney Sudanda çalışmaya devam ettim Afganistan’da ki işimin bitmesi  ile.




Afganistan’da ve Güney Sudan çalışmanın zorlukları neler



Afganistan’da çalıştığımız dönem Afganistan’da Elektrik yoktu. Ülke genel itibari ile Türkiye ye kültür olarak benziyor, âmâ gelişmişlik olarak Türkiye’nin Yüzyıl gerisinde. Afganistan’da hayat çok sade ve doğal. Türkiye’de yasamış biri ilk başlarda bu duruma adapte olmakta zorlanabilir.



Güney Sudan genel itibari ile Afganistan gibi, temel ihtiyaçlar dahil çoğu hizmete ve alt yapıya sahip değil ( elektirik,internet vb..)

Güney Sudan



Afganistan’da ve Güney   Sudanda size en farklı gelen şey ne oldu



Bir diğer sorunuza gelecek olursak bana en farklı gelen ve garipsediğim çoğu olaya Güney Sudanda şahit oldum diyebilirim. Güney Sudana gittiğimiz dönem Güney Sudanda ekmek tüketimi yoktu; hamuru bile yeni keşfetmişlerdi. Yine Güney Sudanda karşılaştığım bir diğer ilginç olay ise Güney Sudanlı annelerin bir kaç aylık bebeklerini yağlayıp sabah güneşine bırakmalarıydı. Bunun nedenini sorduğumda da güneşe bırakılan bebeklerin vücutlarının pürüzsüz olduğu ve güneşe bırakılan bebeklerin derisinin kalınlaşarak sivrisinek ısırıkların önüne geçtiklerini söylemeleriydi. Bu iki olay Güney Sudanda yasadığım en ilginç olaydı diyebilirim.




Gittiğiniz ülkeler  sürekli iç karışıklıklarla gündeme gelen ülkeler, bunun en önemli nedenleri ne sizce



Öncelikle Afganistan’ın sürekli iç karışıklıklarda gündeme gelmesinin nedeni ülkede büyük bir otorite boşluğunun olması diyebilirim Afganistan’da çalıştığım süre zarfında gözlemlediğim kadarı ile. Ülkede bir otorite boşluğunun olması nedeni ile sürekli büyük devletlerin saldırısına maruz kalmasına neden oluyor kanaatimce.



Güney Sudana gelecek olursak Güney Sudan da durum biraz daha farklı. Sudan benim çalıştığım dönem bölünmemiş olsa da ülke Hristiyanlar ve Müslümanlar arasında fiilen de olsa bölünmüştü diyebilirim. Güney Sudanlı insanlara neden bölünmek istediklerini sorduğumda ise “tarihte Kuzey Sudanda yaşayan Müslümanlar tarafından güney Sudanda yaşayan Hristiyanların çocuklarının köleleştirmesinin etkili olduğunu” öğrendim. Sudandaki iç karışıklıkların en önemli nedeni din çatışmasından kaynaklı diyebiliriz bu nedenle.



Afganistan ve Güney Sudan nasıl bir yer, iki ülkeyi karşılaştırdığınızda ne gibi benzerlikler ve farklılıklar var. En çok sevdiğiniz veya rahatsız olduğunuz şey ne oldu iki ülkede. Türkiye’den farkları  ne iki ülkenin



Afganistan genel itibarı ile doğudaki illerimiz ile benzer kültüre sahip diyebilirim; âmâ bu benzerliğe rağmen Türkiye’nin neredeyse 100 yıl gerisinde diyebilirim bölge fark etmeksizin. Afganistan’da bana farklı gelen bir diğer konu ise kadınlara  karşı oldukça sert kuralların olması olmuştu.




Güney Sudana gelecek olursak Güney Sudanın benim için tamamen farklı ve gizemli bir ülke  diyebilirim. Güney Sudanda kendinizi dünyadan izole bir yerde hissediyorsunuz. Bu ülkede iklim, doğal özellikler, hayvan çeşitliliği ,insanların farklı tende olması vb. aklınıza gelebilecek çoğu konuda farklı diyebilirim.


Güney Sudan





İkinci sorunuza gelecek olursak Afganistan’ın en çok bozulmamış özünü korumuş yiyeceklerini sevdim diyebilirim. Yemek yemeğe düşkün biri olarak Güney Sudanda da tropik meyvelerini sevdim diyebilirim.



Güney Sudan


Afganistan ve Güney Sudanda  çalışma koşulları nasıl. Bir tercih yapmak zorunda kalsanız hangi ülkeyi tercih ederdiniz



İşin doğrusu iki ülkede çalışmak için tercih edilebilecek yerler değil. Afganistan’da sürekli bir çatışma ortamı var. Sürekli bir savaş ortamı olduğu için her an çalıştığınız alanda bir bomba patlayabiliyor  ya da arazideyken bir mayına basma ihtimaliniz çok yüksek.



Sudan da ise temel ihtiyaçlara ulaşamıyor insan. Onun haricinde Sudanda arazide ve bizim gibi yol yapım isinde çalışıyorsanız işiniz biraz daha zor. Çalıştığınız alanda tuvalet vesaire yok. Bir yerden bir yere giderken yanınızda silahlı güvenlik görevlileri ile gitmek zorundasınız; her an karşınıza bir aslan kaplan vb. yırtıcı hayvan çıkabiliyor.



Güney Sudan


Güney Sudan



Anlayacağınız iki ülkede mecbur kalmadıkça çalışmak için tercih edilmeyecek ülkelerden.




İki ülkenin insanlarını karşılaştırdığınızda ne gibi benzerlikler ve farklılıklar var sizce



İki ülke gerek coğrafi özellikleri gerek insanının fiziksel özellikleri ve  mensup oldukları din itibarı ile tamamen farklı diyebilirim.




Güey Sudandaki insanlar Afganistan insanına göre biraz daha misafirperver ve saygılı diyebilirim. 



Güney Sudan




Yurt dışına kimler gitmeli kimler gitmemeli sizce



Türkiye’deki firmaların genelde geri kalmış ülkelerde iş aldığı düşünüldüğünde; bu ülkelerde çalışmaya gidecek kişilerin bedel ödemeye hazır olması ve çalışmayı her koşulda sevmesi lazım. Bu şartları taşıyan kişiler yurt dışına gidebilir. Bu şartları  taşımayan kişilerin, temel ihtiyaçlara bile ulaşmanın zor olduğu ülkelerde çalışması oldukça zor ve yıpratıcı olabilir . 




Son olarak yurt dışına gitmek isteyen okuyucularımıza ne demek istersiniz. Yurt dışına gitmeyi tavsiye ediyor musunuz



Yurt dışında çalıştığınız iş ve sektör ne olursa olsun  Türkiye ile karşılaştırıldığında çalıştığınız işte aldığınız  ücret  daha tatmin edici diyebilirim. Hayatta gerçekleştirmek istediğiniz hayallerinizi biraz öne çekmek için yurt dışında çalışabilir insan.





Afganistanda Çalışma Koşulları,Güney Sudanda Çalışma Koşulları,Afganistan ve Güney Sudanda Çalışmanın Zorlukları röportajımızın sonuna geliyoruz iyi okumalar dilerim şimdiden.






Yorum Gönder

0 Yorumlar