Karacadağ'ın Küpeli Erkek Çocukları










 Karacadağ'ın Küpeli Erkek Çocukları


Yanlış duymadınız Diyarbakır'ın Karacadağ bölgesinden bahsediyoruz. Diyarbakır'ı, özellikle Karacadağ Bölgesi hakkında az buçuk bilgi sahibi olanlar bu bölgenin çok güçlü bir gelenekten geldiğini ve aşiret kavramının hala çok güçlü olduğunu bilir.


Güçlü bir geleneğe sahip ve değişime direnç gösteren bu bölgemizde bazen sizi şaşırtan olaylara denk gelebiliyorsunuz.


Bir Diyarbakırlı olarak beni de Karacadağ bölgesinde şaşırtan şey,  Karacadağ bölgesinin  bir kaç köyünde küpe takmış, saçlarını uzatan erkek çocuklara denk gelmem olmuştu. Diyarbakır'a bağlı Karacadağ bölgesinde küpeli erkek çocuklara denk gelmek oldukça şaşırtmıştı beni.




Erkeğin küpe takmasının yadırgandığı Kürt toplumunda, köy gibi geleneğin göreneğin ön planda olduğu bir yerde, erkek çocukların küpe takması ve saçlarını uzatması ilk kez karşılaştığım ve fazlasıyla garipsediğim bir şey olmuştu işin doğrusu.


Sosyolojik bir çalışmaya konu olabileceğini düşündüğüm Karacadağ'ın küpeli ve uzun saçlı erkek çocukları benim için oldukça çekiği ve araştırılması gereken bir olay oldu diyebilirim . Köyün ileri gelenleri ile   erkek çocuklarına neden küpe taktıklarını sorduğumda köylülerin çoğu bu geleneğin atalarından böyle geldiğini  ve  erkek çocuklarına küpe takma geleneğinin tam olarak nereden geldiğini ve  nedeni  bilmedikleri ifade etmişlerdi.


Karacadağ bölgesinde kimi köylerinde neden erkek çocuklara küpe takıldığı ve bu geleneğin nereden  gelmiş olabileceğine dair  sorumuza Köydeki yaşlı  bir  teyzemizden  kısmen de olsa aydınlatıcı bir cevap alabilmiştik:


Yaşlı teyzemiz bu geleneğin çok eskiye dayandığını, özellikle tek erkek çocuğu olan veya çeşitli nedenlerle erkek çocuklarını kaybetmiş  ailelerin,  erkek çocuklarına nazar değmesinin önüne geçmek için, erkek çocuklara küpe takıp  erkek çocukların saçlarını uzatarak erkek çocukları kız gibi gösterdiklerini ve böylelikle kız  görünümüne kavuşan erkek çocuklara nazar değmesinin önüne geçtikleri inancından dolayı erkek çocuklara küpe takıldığını ifade etmişti.




Karacadağ bölgesinde kimi köylerin erkek çocuklara küpe takmasının nedeni feodal alışkanlıklarını bırakamayan, erkek egemen  toplumlardan  kalan bir gelenekmiş anlayacağınınız.


Yorum Gönder

0 Yorumlar